Paprykarz szczeciński to produkt, który w latach 70. znał każdy Polak. Jego smak można przypomnieć sobie albo odkryć także i dziś, bo kultowa konserwa PRL-u wciąż jest w sprzedaży. Zobaczcie co można z niej wyczarować.
Paprykarz szczeciński oferuję między innymi firma Dega. Konserwę można kupić w większej ilości, ponieważ ma ona roczny termin przydatności do spożycia i sięgnąć po nią w dowolnym momencie. Jak skonsumować ten hit PRL-u? Wiele osób zapewne chętnie sięgnie po paprykarz w klasycznej formie – kanapki. Można też zaskoczyć bliskich, serwując im tortille z paprykarzem szczecińskim, których przygotowanie obejmuje tylko pięć kroków.
Tortilla z paprykarzem szczecińskim
Składniki:
- 4 placki tortilli lub naleśniki
- 2 opakowania paprykarza szczecińskiego Dega
- ser żółty w plastrach
- suszone pomidory
- świeże kiełki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na tortilli lub naleśniku rozsmaruj paprykarz. Dodaj kiełki i suszone pomidory. Rozłóż plastry żółtego sera. Całość zwiń w rulon i pokrój na kawałki. Przed podaniem udekoruj kiełkami..
Rada:
Jeśli w domu brakuje któregoś z wyżej wymienionych składników – przepis można nieco zmodyfikować. Wszystko zależy od preferencji smakowych oraz wyobraźni.
Cena i dostępność:
Paprykarz szczeciński marki Dega jest dostępny w placówkach sieci handlowych oraz w mniejszych, prywatnych sklepach spożywczych. Cena: 1,49 – 1,99 zł za puszkę 135 g.