Ziemne poranki i wieczory nadeszły tej jesieni wyjątkowo szybko. Z gwałtowną zmianą aury łatwiej będzie się pogodzić mając pod ręką szklankę rozgrzewającej i aromatycznej herbaty.
Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napary wzbogacone dodatkami idealnie sprawdzającymi się przy obecnej aurze, które każdy zapewne ma domu, a jeśli nie, to może je bez problemu kupić w najbliższym sklepie. Zobaczcie co można wyczarować z herbaty, korzennych przypraw, suszonych lub świeżych owoców, powideł i ewentualnie odrobiny miodu.
Herbata ze śliwką
Składniki:
- herbata Akbar Pure Ceylon
- powidła śliwkowe
- goździki
- cynamon
- miód (opcjonalnie
Przygotowanie:
W moździerzu rozdrabniamy goździki. W garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem przypraw (zmiażdżone goździki i cynamon) przez 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy wodę i zalewamy nią herbatę. Parzymy przez ok. 3 minuty. Na dno kubka wkładamy łyżeczkę powideł i zalewamy przygotowaną wodą. Jeśli herbata jest za mało słodka możemy dosłodzić ją miodem.
Herbata jak szarlotka
Składniki:
- herbata Akbar Pure Ceylon
- gwiazdka anyżu
- goździki
- jabłko
- brązowy cukier
- cynamo
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
W moździerzu rozgniatamy anyż i goździki. Wrzucamy do garnuszka z wodą i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzoną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Brzegi szklanki zwilżamy sokiem z cytryny i obtaczamy brązowym cukrem. Na dno szklanki wkładamy pokrojone jabłko, laskę cynamonu i zalewamy wszystko powstałym naparem herbacianym.
Herbata cytrusowa z żurawiną
Składniki:
- herbata Akbar Pure Ceylon
- laska cynamonu
- jabłko
- pomarańcza
- żurawina
- miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty razem z laską cynamonu. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i miód.
Dystrybutorem herbat marki Akbar w Polsce jest firma Levant Foods.
Więcej informacji o nich można znaleźć na stronie www.akbar.pl