Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)
- 1 szalotka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki sosu worcester
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka Vegety Natur
- 2 bułki pszenne do hamburgerów
- garść szpinaku
- 1 awokado
- 4 łyżki pasty Relish Podravka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Do mielonej wołowiny dodać wodę i dokładnie wyrobić mięso na jednolitą
masę. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa, doprawić Vegetą, sosem worcester i musztardą.
2. Formować burgery o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmarować z obu stron olejem, a następnie grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z każdej strony po około 3-4 minuty. Cebulę pokroić w talarki.
3. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół i podpiec na grillu.
4. Na bułce ułożyć szpinak, kilka plastrów awokado, cebulę, upieczonego burgera, 2 łyżki Relishu Podravka i przykryć drugą bułką.