Grzyby w towarzystwie kaszy, warzyw i ziół

W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów. Mogą się one pojawić na naszym stole np. pod postacią pożywnego pęczotto z chipsami z jarmuż. Niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!

Danie to nie wymaga wielu składników – poza grzybami potrzebujemy do niego jedynie kaszy pęczak, warzyw i ziół. Jest też szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, pozwala wprowadzić do codziennej diety bardzo cenny element. Mowa oczywiście o kaszy, która pod względem wartości odżywczych przewyższa ziemniaki i makaron, dostarczając nam wielu składników pokarmowych: węglowodanów (głównie pod postacią skrobi), białka, składników mineralnych, witamin i błonnika.

Pęczotto z leśnymi grzybami, chipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

Składniki:

  • 2 saszetki kaszy pęczak
    (np. marki Halina)
  • 500 g świeżych leśnych grzybów (opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 1 garść jarmużu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekanym czosnkiem i smażyć aż zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dorzucić posiekaną natkę i rozmaryn oraz łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *