W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów. Mogą się one pojawić na naszym stole np. pod postacią pożywnego pęczotto z chipsami z jarmuż. Niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!
Danie to nie wymaga wielu składników – poza grzybami potrzebujemy do niego jedynie kaszy pęczak, warzyw i ziół. Jest też szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, pozwala wprowadzić do codziennej diety bardzo cenny element. Mowa oczywiście o kaszy, która pod względem wartości odżywczych przewyższa ziemniaki i makaron, dostarczając nam wielu składników pokarmowych: węglowodanów (głównie pod postacią skrobi), białka, składników mineralnych, witamin i błonnika.
Pęczotto z leśnymi grzybami, chipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
- 2 saszetki kaszy pęczak
(np. marki Halina) - 500 g świeżych leśnych grzybów (opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 500 ml bulionu lub wody
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekanym czosnkiem i smażyć aż zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dorzucić posiekaną natkę i rozmaryn oraz łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.