Grzyby plus… makaron

Wrzesień w tym roku nas nie rozpieszcza. Całe dnie pada. Korzyścią z tego deszczu są grzyby, od których zaroiło się w lasach. Co zrobić z tych skarbów jesieni? Możliwości jest bardzo wiele. My podsuwamy wam przepisy na dwa dnia, w których świeże grzyby zostały połączone z idealnie się z nim komponującym makaronem. Pierwsze z powodzeniem sprawdzi się podczas uroczystego obiadu czy eleganckiego przyjęcia, drugie będzie doskonałe na rodzinny posiłek lub niespodziewaną wizytę znajomych. Co ważne, przygotowanie każdego z nich zajmuje niecałe pół godziny.

Borowikowe wstążki

Składniki:

  • 1 opakowanie wstążek długich Lubella
  • 600 g borowików
  • 50 g płatków parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek estragonu
  • 120 ml białego wina
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania. W międzyczasie grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował. Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Rada: Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.


Lubella_Spaghetti_pelnoziarniste_grzybowa_carbonara_z _zoltkiem_z_packshot

Grzybowa carbonara z żółtkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie spaghetti Lubella Pełne Ziarno
  • 400 g grzybów (np. kurek)
  • 250 g wędzonego surowego boczku
  • 100 g parmezanu
  •  4 ząbki czosnku
  • 4 żółtka
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. W międzyczasie grzyby umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron przełóż na patelnię z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż żółtko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Rada: Żeby bezpiecznie oddzielić białko od żółtka wbij całe jajko do miski, a potem podnieć samo żółtko ręką, tak aby białko przepłynęło przez palce, a żółtko zostało w dłoni.

Michal Magiel Myszkiewicz_ekspert_kulinarny marki Lubella

Skąd te pomysły?

Autorem powyższych przepisów i porad jest Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej oraz zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. Komponując potrawy stawia na inspirujące smaki, ale także czerpie z tradycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *