Stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. I nic dziwnego – nadają bowiem daniom wyjątkowy smak i aromat. Mowa oczywiście o grzybach. Na szczęście żeby przygotować potrawy z ich dodatkiem nie trzeba czekać do pojawienia się w lasach świeżych prawdziwków czy podgrzybków. O każdej porze roku do dyspozycji mamy przecież suszone.
Specjalistą od grzybów pod wszelką postacią jest marka Devaldano. Dziś przedstawiamy wam dwa pomysły na dania z dodatkiem suszonych prawdziwków i podgrzybków z jej portfolio. Są one dosyć proste w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych, ale ich smak bez wątpienia ucieszy podniebienie, zapach nos, a wygląd oczy.
Risotto z borowikami i parmezanem
- 13 g suszonych borowików w plastrach Devaldano
- 70 g masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 750 ml bulionu
- 70 g startego parmezanu
- kilka gałązek natki pietruszki i świeżego tymianku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, ale wywar z namaczania zachowaj – przyda się do sosu. Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 min. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj wywarem. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.
Rada:
Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję.
Duszone warzywa z tofu i grzybami
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 cebula
- ½ puszki kukurydzy
- 6 mini kolb kukurydzy
- 6 różyczek brokułu
- 1 kostka tofu
- 20 g suszonych podgrzybków Devaldano
- łyżka łuskanych ziaren słonecznika
- pieprz, sól
- sos sojowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Podgrzybki zalej szklanką ciepłej wody i odstaw do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki i zblanszuj. Cebulę oraz tofu pokrój w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmaż na oleju, po chwili dodaj pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszaj i podsmażaj razem ok. 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodaj do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołóż ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przypraw do smaku i duś ok. 15 minut.
Rada:
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie. Sytość potrawy można jednak zwiększyć serwując ją z ryżem, kaszą czy pieczywem.
Więcej pomysłów na dania z grzybami znajdziecie na stronach: www.devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano