Grzybowe inspiracje na każdą porę roku

Stanowią nieodłączny element polskiej kuchni. I nic dziwnego – nadają bowiem daniom wyjątkowy smak i aromat. Mowa oczywiście o grzybach. Na szczęście żeby przygotować potrawy z ich dodatkiem nie trzeba czekać do pojawienia się w lasach świeżych prawdziwków czy podgrzybków. O każdej porze roku do dyspozycji mamy przecież suszone.

Specjalistą od grzybów pod wszelką postacią jest marka Devaldano. Dziś przedstawiamy wam dwa pomysły na dania z dodatkiem suszonych prawdziwków i podgrzybków z jej portfolio. Są one dosyć proste w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych, ale ich smak bez wątpienia ucieszy podniebienie, zapach nos, a wygląd oczy.

Risotto z borowikami i parmezanem

Składniki:

  • 13 g suszonych borowików w plastrach Devaldano
  • 70 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 750 ml bulionu
  • 70 g startego parmezanu
  • kilka gałązek natki pietruszki i świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, ale wywar z namaczania zachowaj – przyda się do sosu. Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 min. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj wywarem. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Rada:
Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję.

Duszone warzywa z tofu i grzybami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ puszki kukurydzy
  • 6 mini kolb kukurydzy
  • 6 różyczek brokułu
  • 1 kostka tofu
  • 20 g suszonych podgrzybków Devaldano
  • łyżka łuskanych ziaren słonecznika
  • pieprz, sól
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Podgrzybki zalej szklanką ciepłej wody i odstaw do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki i zblanszuj. Cebulę oraz tofu pokrój w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmaż na oleju, po chwili dodaj pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszaj i podsmażaj razem ok. 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodaj do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołóż ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przypraw do smaku i duś ok. 15 minut.

Rada:
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie. Sytość potrawy można jednak zwiększyć serwując ją z ryżem, kaszą czy pieczywem.

Więcej pomysłów na dania z grzybami znajdziecie na stronach: www.devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *