Składniki:
- 0,7 kg czerwonej fasoli
- 250 ml soku z granatów (może być świeżo wyciskany lub gotowy bez dodatku cukru)
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- 2 duże marchewki
- 2 ostre papryczki
- 4 listki laurowe
- natka pietruszki
- 50 g orzechów włoskich
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą, dodaj listki laurowe i pozostaw na całą noc. Rano odcedź i ponownie włóż do naczynia z wodą. Gdy fasola będzie miękka przerzuć ją do garnka i zagotuj. Następnie gotuj przez 4 godziny ciągle mieszając. Jeśli fasola będzie zbyt gęsta dodaj wody. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę i marchewkę. Wszystko podsmaż na oleju. Orzechy lekko zarumień na patelni. Następnie do gotującej się fasoli dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy i wlej sok z granatów. Na koniec posyp pietruszką i wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przelej zupę na talerz i udekoruj papryczką. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.
Smacznego!
O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/