Grillowany indyk w doborowym towarzystwie

Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Co powinno się w niej znaleźć, żeby zawierała wszystkie niezbędne dla organizmu składniki?

W sałatce nie może zabraknąć warzyw. Wzbogacając ją w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna (tak jak to zostało zrobione w poniższym przepisie) stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie, które dostarczy nam białka, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin i minerałów.

Fit sałatka z grillowanym indykiem

Fot. VOG Polska

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • 150–200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków
  • grzanki razowe

Marynata:

  • sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z pomarańczy. Dodajemy szczyptę soli i pieprz. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań. Na dwa talerze wykładany kolejno: sałatę, warzywa, mięso, ziarna i kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *