Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Co powinno się w niej znaleźć, żeby zawierała wszystkie niezbędne dla organizmu składniki?
W sałatce nie może zabraknąć warzyw. Wzbogacając ją w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna (tak jak to zostało zrobione w poniższym przepisie) stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie, które dostarczy nam białka, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin i minerałów.
Fit sałatka z grillowanym indykiem

Fot. VOG Polska
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g miksu sałat
- 150–200 g polędwiczki z indyka
- 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
- 1 łyżka kaparów
- 1 średnia marchewka
- 1/2 małej cebuli
- garść pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki kiełków
- grzanki razowe
Marynata:
- sok ze średniej wielkości pomarańczy
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka oleju Rapso
- 2–3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z pomarańczy. Dodajemy szczyptę soli i pieprz. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań. Na dwa talerze wykładany kolejno: sałatę, warzywa, mięso, ziarna i kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami.