Przepis na Grillowanego dorsza z szałwią i boczkiem pochodzi z warsztatów grillowania Tesco.
Czas: 00:40
Porcje: 2
Trudność: bardzo prosty
Składniki:
- 400 g dorsza norweskiego Tesco
- 8 plastrów speck Tesco
- 300 g młodego szpinaku
- 100 g pomidorków koktajlowych mix
- 10 listków szałwii
- 1 cebula czerwona
- 1 cytryna
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g czarnych oliwek
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Dorsza pokrój na porcje po 200 g. Sprawdź, czy filet jest wolny od ości. Ewentualne ości wyjmij za pomocą pęsety kuchennej. Przypraw filety solą morską i świeżym pieprzem.
- Rozłóż listki szałwii na rybie. Powinny przylegać do siebie. Następnie rozłóż plasterki specku na szałwii, a końce podwiń pod rybę.
- Tak przygotowanego dorsza przełóż na ruszt i wstaw do opiekania.
- Jak tylko spód się zrumieni, przewróć rybę na drugą stronę. Rumianego dorsza na ruszcie przesuń w mniej nagrzane miejsce na grillu, aby mięso dopiekło się w środku.
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj liście szpinaku i odsącz z wody, a następnie przełóż do miski. Obierz cebulę czerwoną i pokrój w ćwiartki. Następnie odetnij końce od korzonka i pokrój cebulę w paski. Dodaj ją do miski ze szpinakiem. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i również dodaj do sałatki ze szpinakiem. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przypraw oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop szpinak sokiem z cytryny. Sałatkę przełóż na półmisek. Dorsza zdejmij z rusztu i porcje przetnij na dwa kawałki. Czarne oliwki ułóż dekoracyjnie na sałatce i podaj.