Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 6

Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem

Przepis na Grillowanego dorsza z szałwią i boczkiem pochodzi z warsztatów grillowania Tesco.

Czas: 00:40

Porcje: 2

Trudność: bardzo prosty

 Składniki:

  • 400 g dorsza norweskiego Tesco
  • 8 plastrów speck Tesco
  • 300 g młodego szpinaku
  • 100 g pomidorków koktajlowych mix
  • 10 listków szałwii
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Dorsza pokrój na porcje po 200 g. Sprawdź, czy filet jest wolny od ości. Ewentualne ości wyjmij za pomocą pęsety kuchennej. Przypraw filety solą morską i świeżym pieprzem.
  2.  Rozłóż listki szałwii na rybie. Powinny przylegać do siebie. Następnie rozłóż plasterki specku na szałwii, a końce podwiń pod rybę.
  3.  Tak przygotowanego dorsza przełóż na ruszt i wstaw do opiekania.
  4.  Jak tylko spód się zrumieni, przewróć rybę na drugą stronę. Rumianego dorsza na ruszcie przesuń w mniej nagrzane miejsce na grillu, aby mięso dopiekło się w środku.
  5.  W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj liście szpinaku i odsącz z wody, a następnie przełóż do miski. Obierz cebulę czerwoną i pokrój w ćwiartki. Następnie odetnij końce od korzonka i pokrój cebulę w paski. Dodaj ją do miski ze szpinakiem. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i również dodaj do sałatki ze szpinakiem. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przypraw oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop szpinak sokiem z cytryny. Sałatkę przełóż na półmisek. Dorsza zdejmij z rusztu i porcje przetnij na dwa kawałki. Czarne oliwki ułóż dekoracyjnie na sałatce i podaj.

Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 2 Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 3 Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 4 Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 5 Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>