Przepis na Grillowanego bakłażana z szynką i mozzarellą pochodzi z warsztatów grillowania Tesco.
Czas: 00:30
Porcje: 3
Trudność: bardzo prosty
Składniki:
- 1 bakłażan
- 80 g szynki dojrzewającej
- 125 g sera mozzarella
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 gałązki natki pietruszki
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj i pokrój w plastry pod lekkim kątem, aby plasterki były podobnej wielkości. Przypraw każdy kawałek solą morską i pieprzem czarnym, polej lekko oliwą i ułóż na ruszcie grilla.
- Kawałki bakłażana piecz, aż każda ze stron się zarumieni. Przełóż plastry na talerz. Pokrój ser mozzarella w plastry. Pomidory umyj i również pokrój w plasterki.
- Na każdy kawałek bakłażana nałóż plaster pomidora i ser. Plasterkiem szynki dojrzewającej owiń każdego bakłażana. Zrób to tak, by końce szynki naszły na siebie. Tak przygotowany bakłażan nie rozpadnie się podczas ponownego grillowania.
- Przełóż teraz wszystkie plastry na ruszt i ponownie opiecz z każdej strony. Ser mozzarella będzie się topił, ale dzięki osłonie z szynki nie wypłynie.
- Gotowe bakłażany przełóż na półmisek. Pokrój drobno natkę pietruszki i wymieszaj z pozostałą oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj. Bakłażany ułożone na półmisku polej aromatyczną oliwą.