We własnym ogródku, a trochę jakby w Chorwacji

Coraz dłuższe i cieplejsze dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji.

Któż oprze się pieczonym na grillu kiełbaskom, karkówce czy warzywom? Niepowtarzalny smak dań i przekąsek z rusztu zjadanych na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. To dlatego tak wiele osób każdego roku z utęsknieniem oczekuje promieni wiosennego słońca, które pozwolą rozpalić grilla i przygotować te niecodzienne potrawy. Pamiętajmy jednak, aby w tym sezonie robić to w odpowiedzialny i bezpieczny sposób.

Alternatywa dla ketchupu i musztardy
Idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla są pasty warzywne Ajvar Podravka, które nadadzą im niezwykłego, śródziemnomorskiego charakteru. Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw mogą stanowić alternatywę dla klasycznego ketchupu i musztardy. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw, który nada im oryginalny smak jest także Pindżur Podravka – pasta warzywna powstała ze starannie wyselekcjonowanych czerwonych papryk, soczystych pomidorów i bakłażanów. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań, dzięki którym bez opuszczania własnego ogródka przeniesiemy się na południe Europy. Poniżej zamieszczamy przepis na jedno z nich.

Grillowana karkówka z warzywami i Ajvarem

Czas przygotowania: 30 minut + 60 min marynowania

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g karkówki
  • 1 łyżka Vegety Natur do karkówki
  • 50 ml ciemnego piwa
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cukinia
  • sól
  • 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
  • Ajvar BBQ Podravka

Wykonanie:
Mięso pokroić na grube, centymetrowe steki. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z Vegetą Natur do karkówki, musztardą i piwem. Steki wyłożyć do naczynia, zamarynować, położyć na wierzch gałązkę rozmarynu i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok. 30 minut przed grillowaniem. Obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Odcedzić i odłożyć do grillowania. Cukinię pokroić w plastry. Steki ułożyć na tackach do grillowania i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej (uprzednio skropionej oliwą) po ok. 7 minut z każdej strony. Ziemniaki skropić oliwą i grillować ok. 8 minut. Cukinię grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Karkówkę podawać z warzywami oraz Ajvarem.

Więcej pomysłów na wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka można znaleźć na stronie www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *