We własnym ogródku, a trochę jakby w Chorwacji

Coraz dłuższe i cieplejsze dni oznaczają jedno – czas na grilla. To również szansa na odkrycie nowych, inspirujących smaków rodem ze słonecznej Chorwacji.

Któż oprze się pieczonym na grillu kiełbaskom, karkówce czy warzywom? Niepowtarzalny smak dań i przekąsek z rusztu zjadanych na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. To dlatego tak wiele osób każdego roku z utęsknieniem oczekuje promieni wiosennego słońca, które pozwolą rozpalić grilla i przygotować te niecodzienne potrawy. Pamiętajmy jednak, aby w tym sezonie robić to w odpowiedzialny i bezpieczny sposób.

Alternatywa dla ketchupu i musztardy
Idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz warzywnych przekąsek z grilla są pasty warzywne Ajvar Podravka, które nadadzą im niezwykłego, śródziemnomorskiego charakteru. Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw mogą stanowić alternatywę dla klasycznego ketchupu i musztardy. Ajvar Podravka występuje w kilku wariantach – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Doskonałym dodatkiem do grillowanych potraw, który nada im oryginalny smak jest także Pindżur Podravka – pasta warzywna powstała ze starannie wyselekcjonowanych czerwonych papryk, soczystych pomidorów i bakłażanów. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań, dzięki którym bez opuszczania własnego ogródka przeniesiemy się na południe Europy. Poniżej zamieszczamy przepis na jedno z nich.

Grillowana karkówka z warzywami i Ajvarem

Czas przygotowania: 30 minut + 60 min marynowania

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g karkówki
  • 1 łyżka Vegety Natur do karkówki
  • 50 ml ciemnego piwa
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cukinia
  • sól
  • 100 g Ajvaru łagodnego Podravka
  • Ajvar BBQ Podravka

Wykonanie:
Mięso pokroić na grube, centymetrowe steki. Przygotować marynatę: 3 łyżki oliwy wymieszać z Vegetą Natur do karkówki, musztardą i piwem. Steki wyłożyć do naczynia, zamarynować, położyć na wierzch gałązkę rozmarynu i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu z lodówki odczekać ok. 30 minut przed grillowaniem. Obrać ziemniaki, przekroić na pół i gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Odcedzić i odłożyć do grillowania. Cukinię pokroić w plastry. Steki ułożyć na tackach do grillowania i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej (uprzednio skropionej oliwą) po ok. 7 minut z każdej strony. Ziemniaki skropić oliwą i grillować ok. 8 minut. Cukinię grillować ok. 3 minuty z każdej strony. Karkówkę podawać z warzywami oraz Ajvarem.

Więcej pomysłów na wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka można znaleźć na stronie www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *