IMG_0127

Grillowanie? Już niebawem!

Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że wiosna w tym roku zagości już niebawem. Podczas ostatniego spaceru po okolicznym lesie podziwialiśmy skupiska przebiśniegów  i pierwsze pączki kwiatów na drzewach i krzewach. Tylko patrzeć, jak roślinność z całą swoją mocą, rozkwitnie wokół.

A kiedy za oknem zieleń skąpana w promieniach wiosennego słońca – nabieramy ochoty  na grillowanie! Tego pierwszego, przywodzącego na myśl wizję lekkiego posiłku  o wyjątkowym aromacie, już nie możemy się doczekać!

Potrawy przygotowywane na ruszcie, podobnie jak w krajach anglosaskich, zagościły  na naszych stołach już na stałe.Uwielbiamy karkówkę, kiełbaski oraz szaszłyki, a wszystko  to urozmaicane warzywami, czy ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej.

Tym chętniej odwiedziliśmy warsztaty kulinarne poświęcone grillowaniu, organizowane  4 marca przez firmę TESCO w smażalni wołowiny Bydło&Powidło, podczas których w roli gospodarza wystąpił szef kuchni Michał Palimąka.

 

IMG_0127

IMG_0025

IMG_0205

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_9993IMG_9946IMG_0273

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menu, zarówno to klasyczne, jak również bardziej niekonwencjonalne, serwowane podczas spotkania dowiodło, że grillowanie to prawdziwa sztuka kulinarna. Oto kilka cennych wskazówek, które spowodują, że każde mięso przyrządzone na grillu, będzie idealne:

  1. Nie naciskaj mięsa, bo powoduje to utratę soków, a przez to smaku i aromatu. Jeśli sprawdzasz temperaturę mięsa termometrem, zrób to tylko raz, ponieważ przez powstałą dziurę również ucieka sok.
  2. Pamiętaj, że olejem należy smarować mięso, a nie ruszt.
  3. Nie lubisz, gdy patyczki do szaszłyków są przypalone? Namocz je wcześniej w wodzie lub owiń ich końcówki folią aluminiową, dzięki temu nie będą się przypalały.
  4. Ryby pieczone na grillu są smaczniejsze, jeśli posmarujesz je oliwą. Ryby zawijane folią również.
  5. Jeśli chcesz podać grillowane mięso w sosie, posmaruj nim stek w ostatnich minutach grillowania. Pamiętaj o tym szczególnie w przypadku sosów zawierających miód lub cukier, które szybko się palą.
  6. Przed grillowaniem wołowiny zostaw ją w temperaturze pokojowej na 20-30 minut, a po upieczeniu na 5-7 minut, dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.
  7. Jeżeli po nakłuciu wycieka z mięsa przejrzysty płyn, bez śladów krwi, to mięso jest już idealne do spożycia. Zasada ta nie dotyczy jedynie wołowiny.

Część wskazówek, o których powyżej, na pewno przetestujemy w najbliższym sezonie. Jeśli  i Wy znacie ciekawe, sprawdzone porady dotyczące grillowania, zapraszamy do podzielenia się nimi z nami i naszymi czytelnikami.

Tymczasem przejdźmy do tego co najważniejsze, czyli pyszności, których mogliśmy spróbować podczas warsztatów.

Na pierwszy ogień trafiły szaszłyki z surowego łososia, ananasa, czerwonej cebulki i papryki. Choć to klasyczne danie, zachwyciło nas swoją delikatnością. Łosoś, jako tłusta ryba znakomicie sprawdza się na grillu zachowując swoją naturalną wilgoć. W połączeniu  z papryką i ananasem nabiera wiosennej świeżości.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jako drugie na ruszt powędrowały szaszłyki z polędwiczek z jarzynami w marynacie rozmarynowej. Przewagą grillowanego mięsa jest jego lekkość i miękkość. W połączeniu  z pomidorem, pieczarkami i marynatą ze świeżego rozmarynu otrzymaliśmy proste, ale pyszne danie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

W dalszej kolejności na grillu znalazły się ponownie ryby. Tym razem były to dorsze  w połączeniu z szałwią, „ubrane” w kołderkę” z wędzonych, cieniutkich plasterków boczku. Połączenie dość zaskakujące – dorsz jako chuda ryba nabrał aromatu dzięki wędzonce, a szałwia dodała ciekawych, wyrazistych nut smakowych.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli lubicie bakłażana, możecie przygotować na swoim grillu pyszną przekąskę. Pan Michał zaserwował nam bakłażana z pomidorem i serem mozzarella w kieszonkach z szynki. Brzmi smakowicie i tak samo smakuje. Słona szynka dodaje ostrości pozostałym łagodnym składnikom. Coś wspaniałego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie każdy jest jednak mięsożercą!Ciekawe potrawy przygotowane zostały także dla wegetarian. Szaszłyki z kalafiorem i serkiem tofu w aromatycznym sosie barbecue  to prawdziwa pychota! Do tego przygotowuje się je niesłychanie szybko. Nic tylko zakasać rękawy i grillować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie mogło zabraknąć również deseru. Propozycja Pana Michała prosta w przygotowaniu, na talerzu prezentuje się efektownie, a smakuje – prawdziwe delicje! Banany w panierce kokosowej podpieczone na grillu zyskują zupełnie nowego, lekko dymnego aromatu. Do tego kropla sosu czekoladowego, albo starta czekolada i przepyszny deser gotowy.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak widzicie, TESCO i Pan Michał z Bydło&Powidło udowodnili nam, że grillowanie to okazja na miłe spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi przy jednoczesnej możliwości poznania nowych, interesujących smaków. A na to jesteśmy zawsze otwarci!

N. Cz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>