Przepis na Grillowane banany w panierce kokosowej pochodzi z warsztatów grillowania Tesco.
Czas: 00:30
Porcje: 3
Trudność: bardzo prosty
Składniki:
- 3 banany
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
1. Banany obierz ze skórki i przekrój na połówki. Przełóż do miski i przypraw sokiem z limonki. Nada to bananom lekkiego orzeźwienia i cytrusowego posmaku. Do miseczki wbij jajko i przypraw je cukrem trzcinowym oraz cynamonem.
2. Dobrze wymieszaj jajko widelcem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do szerokiej miseczki wsyp wiórki kokosowe. Banany pojedynczo zanurzaj w jajku i od razu przekładaj do miseczki z wiórkami. Drugą ręką obsyp banana dokładnie wiórkami i lekko dociśnij, aby panierka przywarła.
3. Gotowe panierowane kawałki bananów przełóż bezpośrednio na ruszt i grilluj powoli na najwyższej półce grilla.
4. Banany powinny wypiec się w środku i być miękkie. Uważaj, wiórki szybko się rumienią. Przełóż banany na talerz i udekoruj połówką limonki.