Grill z bakaliowym sznytem

Jak co roku, pierwszy majowy weekend oficjalnie uważany jest za rozpoczęcie sezonu grillowego. Upragniona majówka i możliwość grillowania jest dla wielu z nas tak ważna, że czekamy na nią cały rok, a pierwsze majowe promienie słońca zachęcają nas do kreatywnego spojrzenia na grillowanie. Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty, które możemy zrobić np. z bakalii. Nie bójmy się eksperymentować i pamiętajmy również o kulinarnych upodobaniach naszych gości. Jak w łatwy i prosty sposób zaspokoić podniebienia każdego? To proste przygotujmy dania, z których każdy będzie mógł wybrać to co lubi najbardziej: grillowane skrzydełka kurczaka w bakaliowym musie dla prawdziwych mięsożerców, bakłażany w pomidorowym sosie posypane chrupiącymi orzechami będą doskonałe dla fanów jarskich potraw, a krewetki w marynacie ze Złotych owoców i limonki, przypadną do gustu smakoszom owoców morza.

Grillowane skrzydełka z żurawinowo – figowym musem

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szklanka soku malinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g Fig duże owoce Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.

Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 pomidory
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g Mieszanki orzechów Bakalland
  • 75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy. Orzechy siekamy. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.

 

Grillowane krewetki w sosie ze Złotych owoców i limonki

Składniki:

  • Ok 20 krewetek
  • 2 limonki
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu teryaki
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do większego naczynia wlewamy oliwę i sok z limonki oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy Złote owoce, sól i pieprz do smaku, sos teryaki i posiekaną kolendrę. Odstawiamy na ok. 30 minut, po tym czasie delikatnie blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy krewetki i odstawiamy na kilka godzin. Następnie krewetki nadziewamy na drewniane patyczki i grillujemy przez ok. 5 minut. Gotowe możemy dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *