Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na korzystanie z letniej pogody niż spotkania z bliskimi przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z rusztu. Do takiego menu idealnie pasują chrupiące ogórki, od których specjalistą jest Krakus.
Chrupkość na wiele sposobów
Ogórki marki Krakus dostępne są w kilku różnych wersjach, które doskonale komponują się z różnymi potrawami w tym m.in. mięsnymi i wegetariańskimi propozycjami z rusztu. Są też znakomite do sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne konserwowe. W ofercie Krakusa są też korniszony na ostro, których wyrazisty smak (uzyskany dzięki kompozycji przypraw z papryczką chili) doda charakteru wielu grillowym specjałom. Chrupać można także korniszony z czosnkiem. Ich słodko-kwaśna zalewa sprawia, że doskonale sprawdzają się jako podstawa koreczków lub samodzielna przekąską. Poniżej prezentujemy dwa przepisy, w których aż chrupie od korniszonów Krakus.
Szaszłyki z sałatką na bazie ziemniaków i korniszonów z czosnkiem
Składniki na szaszłyki (5-6 sztuk):
- 500 g piersi z kurczaka
- 5-6 plastrów ananasa w puszce
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki soku z ananasa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
- 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
- około 250 g młodych, małych ziemniaczków
- 1 główka sałaty rzymskiej
- garść roszponki
- 1 pęczek rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
Szaszłyki: Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować na tacce (powstały na niej sos należy odlać do kubeczka).
Sałatka: Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.
Sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi
Składniki (na 2 porcje):
- 3 ogórki konserwowe Krakus
- 1 kalarepka
- 1/4 główki sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 mniejsze awokado
- około 80 g pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku
Wykonanie:
Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.
Ponad 50 lat tradycji
Marka Krakus narodziła się w 1965 roku. Od lat znana jest konsumentom (tak w Polsce, jak i za granicą) z najwyższej jakości przetworów, które swój wyjątkowy smak zawdzięczają stosowaniu najlepszych składników. Przy ich tworzeniu producent współpracuje tylko ze sprawdzonymi dostawcami, starannie selekcjonując warzywa, zioła i przyprawy. Inspiracją dla przetworów marki Krakus są tradycyjne, wciąż udoskonalane przepisy. W ten sposób Krakus umiejętnie łączy to, co stare i sprawdzone z nowymi trendami i oczekiwaniami konsumentów. W stałej ofercie marki Krakus znajdują się: ogórki, zupy gotowe, koncentraty zup, a także dodatki do dań takie jak chrzan oraz ćwikła z chrzanem.
Producent: Maspex
Więcej informacji na stronie: www.krakus.pl