Wykwintny warzywny przysmak, który nada zdecydowanego charakteru wielu potrawom. O czym mowa? O kaparach w oleju z pieprzem marynowanym – nowej propozycji marki Ole!
Kapary stanowią doskonałe dopełnienie dla potraw mięsnych, ale też pizzy, sałatek czy lekkich sosów (przepis na jedną z takich sałatek podajemy poniżej). Dobrze komponują się z tradycyjnymi przyprawami kuchni włoskiej, jak bazylia i oregano. Można je dodawać do różnorodnych, czasem bardzo dobrze znanych dań, tworząc dzięki temu ich bardziej wyrafinowane i szlachetniejsze wersje. Kapary w duecie z pieprzem marynowanym na pewno zachwycą wielbicieli pikantniejszych smaków, którzy odkryją w nich także niebanalny, śródziemnomorski aromat. Słoiczek o pojemności 212 ml kosztuje ok. 9,00 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji o warzywnych przysmak marki Ole! na stronie: www.wole-ole.pl
Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami
Składniki:
- 2 saszetki kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym Ole!
- 3-4 jajka ugotowane na twardo lub po benedyktyńsku
- 1 czerwona cebula
- feta (opcjonalnie)
Na sos:
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy na bok. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy do niej masło, aby się rozpuściło. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Następnie umieszczamy je w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku z wrzącą osoloną wodą (główki powinny wystawać nad powierzchnię wody). Gotujemy ok. 6 min, aż będą chrupiące i miękkie. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo lub po benedyktyńsku. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Kaszę wykładamy na talerze, dodajemy podzielone na mniejsze części szparagi, kapary, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.