Gratka dla koneserów wyrazistych smaków

Wykwintny warzywny przysmak, który nada zdecydowanego charakteru wielu potrawom. O czym mowa? O kaparach w oleju z pieprzem marynowanym – nowej propozycji marki Ole!

Kapary stanowią doskonałe dopełnienie dla potraw mięsnych, ale też pizzy, sałatek czy lekkich sosów (przepis na jedną z takich sałatek podajemy poniżej). Dobrze komponują się z tradycyjnymi przyprawami kuchni włoskiej, jak bazylia i oregano. Można je dodawać do różnorodnych, czasem bardzo dobrze znanych dań, tworząc dzięki temu ich bardziej wyrafinowane i szlachetniejsze wersje. Kapary w duecie z pieprzem marynowanym na pewno zachwycą wielbicieli pikantniejszych smaków, którzy odkryją w nich także niebanalny, śródziemnomorski aromat. Słoiczek o pojemności 212 ml kosztuje ok. 9,00 zł.

Producent: Okechamp
Więcej informacji o warzywnych przysmak marki Ole! na stronie: www.wole-ole.pl

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami
Składniki:

  • 2 saszetki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym Ole!
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub po benedyktyńsku
  • 1 czerwona cebula
  • feta (opcjonalnie)

 Na sos:

  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy na bok. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy do niej masło, aby się rozpuściło. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Następnie umieszczamy je w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku z wrzącą osoloną wodą (główki powinny wystawać nad powierzchnię wody). Gotujemy ok. 6 min, aż będą chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na twardo lub po benedyktyńsku. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Kaszę wykładamy na talerze, dodajemy podzielone na mniejsze części szparagi, kapary, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *