Gratka dla amatorów oliwek

Firma Okechamp wzbogaca asortyment past warzywnych marki Ole! Nowa Pastena na pewno przypadnie do gustu miłośnikom oliwek, bo właśnie na tych małych,  przysmakach ten produkt bazuje.

Głęboki smak oliwek wzbogacony oryginalnymi przyprawami – właśnie to kryje w sobie nowość marki Ole! Spektrum, zarówno zimnych przekąsek, jak i dań na ciepło, w których można ten wariant Pasteny wykorzystać jest bardzo szerokie (poniżej podajemy przepis na wegetariańskie burgery z jej użyciem). Produkt ten (podobnie jak tapenada, czyli wywodzącą się z Prowansji, ale bardzo popularna w  krajach śródziemnomorskich pasta z oliwek, najczęściej czarnych) doskonale wypada w połączeniu z pieczywem, chrupiącymi grzankami, paluszkami grissini czy krakersami. Nowa Pastena sprawdza się także w roli farszu do pasztecików lub ciasta francuskiego. Może również być składnikiem lunchu – wystarczy wymieszać ją z makaronem i pyszne śródziemnomorskie danie gotowe. Pastę z czarnych oliwek marki Ole! szczególnie polecamy osobom, które cenią sobie oszczędność czasu podczas przygotowywania potraw, ale też ich niebanalny smak i aromat. Słoiczek o pojemności 250 ml kosztuje ok. 10,00 zł.

Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie:

Strona główna

Wegetariańskie burgery z soczewicy z Pasteną pastą z czarnych oliwek Ole!

Składniki na kotleciki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia burgerów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki pasty z czarnych oliwek Ole!
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • bułki
  • sałata i inne warzywa (wg preferencji)
  • wegańska śmietana
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu
  • naturalny ketchup
  • ulubione zioła
  • czosnek (opcjonalnie)

Wykonanie:
Soczewicę opłukujemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, uważając aby nie przywarła do dna garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy marchewkę oraz ząbek czosnku. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy Pastenę. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Bułki kroimy na pół. Smarujemy je śmietaną połączoną z majonezem, wybranymi ziołami oraz czosnkiem (ewentualnie). W środek władamy sałatę i inne ulubione warzywa oraz kotleciki z soczewicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *