Góralska Tradycja doceniona przez krytyków Gault & Millau 

Po raz pierwszy w historii restauracja z Zakopanego otrzymała dwie czapki kucharskie w „Żółtym Przewodniku Gault & Millau”. Gotujący w niej kucharz, jako jeden z pięciu w Polsce, został zaś nominowanych do nagrody „Szef kuchni tradycyjnej”.

To prestiżowe wyróżnienie trafiło do znajdującej się na Krupówkach restauracji Góralska Tradycja, której charakteryzuje się przepięknym wnętrzem, stworzonym z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza, urzekającym widokiem na panoramę Tatr, a przede wszystkim pyszną, regionalną kuchnią. Opowiada za nią Sylwester Lis, który gotował dla papieża Franciszka oraz księżnej Sarah Ferguson, ma już też na swoim koncie m.in. dwa ślimaki Slow Food oraz mistrzostwo Polski w potrawie z pstrąga.

Wnętrze w harmonii z menu
Szefem kuchni w tej znanej zakopiańskiej restauracji Sylwester Lis został w maju 2019 r. – Gdy wchodzi się do Góralskiej Tradycji, od razu widać istotę tego miejsca: połączenie pięknego, regionalnego stylu Witkiewiczowskiego z nowoczesnością. Taka sama jest moja kuchnia – mówi. – Jest to kuchnia regionalna w stylu slow food z użyciem wszystkich najbardziej nowoczesnych technik kulinarnych, dostępnych obecnie w Europie i na świecie. Podstawa to najlepszy jakościowo produkt z Podhala. Sam wyszukuję miejscowych rolników i hodowców, próbuję też zarazić ich ideą, by specjalnie dla nas hodowali pewne gatunki zwierząt, np. jagnięta czy perliczki – dodaje Sylwester Lis.

Za co dwie czapki?
Takie podejście docenili krytycy kulinarni Gault & Millau, którzy incognito odwiedzili restauracje w całej Polsce. Oceniali smak i sposób podania potraw, jakość produktów, obsługę, wystrój i atmosferę w lokalu. „Góralskie meble, wytwarzane przez lokalnych rzemieślników, białe obrusy i klasyczna zastawa, tradycyjna, ale delikatna muzyka to odpowiednie tło dla serwowanych tutaj potraw. Z wyselekcjonowanych składników, pochodzących głównie od lokalnych dostawców, powstają dania kreatywne, o nowoczesnej prezencji, ale nawiązujące do kuchni polskiej i podhalańskiej” – można przeczytać w nowym wydaniu „Żółtego Przewodnika” na 2020 r.

Czapki kucharskie Gault & Millau to – obok gwiazdek Michelina – najbardziej prestiżowe wyróżnienie kulinarne na świecie. Jej nazwa nawiązuje do dwóch francuskich dziennikarzy, którzy w 1961 r. rozpoczęli cykl felietonów kulinarnych o paryskich restauracjach. W Polsce „Żółty Przewodnik” – zwany tak od charakterystycznego koloru okładki – ukazuje się od 2015 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *