Gorące przepisy na grill z Hochland „Na gorąco!” według Marcina Budynka

Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendów i coraz cieplejszych wieczorów imprezy przy grillu cieszą się ogromną popularnością. Wszystko to za sprawą wyjątkowego smaku dań z rusztu. W tym sezonie warto spróbować oryginalnych przepisów, bo grill to już nie tylko tradycyjne szaszłyki i karkówka. Z serami Hochland „Na gorąco!” można przygotować kreatywne i sycące pyszności! Aromatyczne, soczyste i kolorowe, przyciągną wszystkich miłośników letniej kuchni.

Dania z grilla dają prawdziwe pole do popisu fanom kulinariów. Coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, świeże zioła, oryginalne marynaty do mięs – to bez wątpienia kuchnia pełna bogatych smaków i aromatów. Oprócz mięs i warzyw, ważnym składnikiem dań z grilla może być również… ser!

Marcin BudynekNowość marki Hochland – sery „Na gorąco!”, doskonale sprawdzą się podczas grillowania. Pełne wyśmienitych dodatków, stworzą idealne kompozycje dla amatorów tradycyjnych, śródziemnomorskich i pikantnych smaków. Sery Hochland „Na gorąco!” dostępne są w trzech wariantach: z szynką i pieczarkami, z pomidorami i ziołami oraz z salami i chilli. Taki wybór gwarantuje moc kulinarnych przyjemności na grillu! Z pysznymi serkami wyczarujesz oryginalne burgery, tortille i przekąski, których smak zachwyci wszystkich gości grillowego party. Grube plasterki z dużą ilością dodatków, doskonale sprawdzą się podczas opiekania na ruszcie. Z Hochland „Na gorąco!” grill zamieni się w prawdziwą serową ucztę!

Autorem przepisów jest Marcin Budynek – kreator smaku, założyciel oraz  właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.

BF160520_6544

Grillowana tortilla z serem Hochland Na Gorąco! z salami i chilli oraz z awokado i czerwoną cebulą

Składniki:

  • tortilla 4 szt.

  • ser Hochland Na gorąco! z salami i chilli 8 plastrów

  • miękkie awokado 1 szt.

  • czerwona cebula 1 szt.

  • sałata rzymska

  • kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

Tortille smarujemy kwaśną śmietaną, układamy na niej plasterki sera Hochland Na Gorąco!, pocięte w paski awokado, czerwoną cebulę oraz liście sałaty. Zawijamy krawędzie tortilli i formujemy roladkę, gotową tortille owijamy folią aluminiową i grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 3 min z każdej strony. Opcjonalnie możemy dodać franfurterki lub kabanosy.

BF160520_6563

Grillowane plastry sera Hochland Na Gorąco! we wstążkach cukinii z grillowaną kiełbasą

Składniki 4 osoby:

  • ser Hochland Na Gorąco! z pomidorami i ziołami 8 plasterków

  • cukinia duża 1 szt.

  • kiełbasa 4 szt.

  • miód 10 g

  • musztarda 10 g

  • olej 30 g

  • gałązki rozmarynu 8 szt.

  • słodka papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki z cukinii i wkładamy je na 2-3 min do gorącej wody, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Wstążkami cukinii owijamy plastry sera. Z musztardy, oleju i miodu robimy glazurę, którą smarujemy cukinię, następnie rumienimy na grillu. Kiełbasę nacinamy wzdłuż, na kształt grzebienia. Wzdłuż kiełbaski wbijamy gałązki rozmarynu i posypujemy wędzoną papryką, tak przygotowaną kiełbasę grillujemy. Na gotowe kiełbaski układamy plaster sera Hochland Na Gorąco! owinięty w cukinie w miodowo – musztardowej glazurze. Ser możemy zapiec również na cukinii.

BF160531_8623

Burger z grillowanymi warzywami i serem Hochland Na Gorąco!

Składniki:

  • ser Hochland Na Gorąco! z szynką i pieczarkami 8 plasterków

  • bułka burgerowa 4 szt.

  • mielone mięso wołowe 600 g (najlepiej ze szpondra)

  • sól, pieprz

  • mleko skondensowane niesłodzone 100 ml

  • sałata rzymska

  • warzywa grillowane np. bakłażan, pomidor, cebula czerwona

  • majonez, ketchup

Sposób wykonania:

Mięso mielone doprawiamy solą i pierzem dodajemy mleko skondensowane niesłodzone (w celu połączenia się mięsa i aby podbić smak – wówczas nie musimy dodać bułki czy jajek), wyrabiamy, formujemy burgery i grillujemy w zależności od stopnia wysmażenia 3 – 4 minuty. Warzywa doprawiamy ulubionymi przyprawiamy i rumienimy na grillu. Połówki bułki grillujemy, następnie smarujemy z jednej strony majonezem, a z drugiej ketchupem, układamy kolejno sałatę, warzywa, plaster sera Hochland Na Gorąco!, burger, plaster sera, a na koniec drugą połówkę ciabaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *