GNOCCHI Z GORGONZOLĄ

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól
  • 30 g masła
  • na sos: 0,5 l mleka, 200 g gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Odcedzamy i jak tylko trochę się ochłodzą, zdejmujemy skórkę i je dobrze rozgniatamy. Dodajemy jajko i mąkę, a potem całość bardzo szybko i delikatnie ugniatamy opuszkami palców. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm. Odwróconym widelcem robimy na naszych kluseczkach charakterystyczne wgłębienia. Sos przygotowujemy, podgrzewając w garnku mleko z pokrojoną na kawałki gorgonzolą. Zdejmujemy go z ognia, przykrywamy i odstawiamy. Gotujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na wierzch. Odcedzamy je i wrzucamy na patelnię z sosem z gorgonzolą. Do sosu dodajemy jeszcze 30 gramów masła i całość mieszamy na ogniu przez 30 sekund.

Rada: Ziemniaki gotujemy w skórce, ponieważ obrane nabierają dużo wody, a wtedy będziemy musieli dodać dużo więcej mąki do ciasta. Im więcej mąki, tym twardsze będą gnocchi…

gnocchi-z-gorgonzola

Przepis w wersji wideo dostępny na: https://www.facebook.com/AkademiaKulinarnaWhirlpool/?fref=ts

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *