Gęsina na św. Marcina – gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz

11 listopada na imieninach Świętego Marcina króluje… gęsina. Aby przybliżyć tradycję spożywania tego szlachetnego mięsa, Ewa Wachowicz specjalnie dla marki Appetita przygotowała autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej.

Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.

Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowaną kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.

Gęś faszerowana kapustą 

Składniki :

  • 1 cała gęś (4-5 kg)
  • Sól
  • Majeranek Appettita
  • Tymianek Appettita
  • 250 g boczku w plastrach
  • 2 szklanki miodu pitnego

Farsz

  • 1½ kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka tłuszczu z gęsi
  • 250 g boczku
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g suszonych grzybów (namoczonych)

Opis przygotowania:

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.

Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

 


 

Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną

Składniki:

  • 4 gęsie nóżki
  • 2 łyżeczki Tymianku Appetita
  • Sól czosnkowa Appetita
  • 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.

Producent: Colian Sp. z o.o.

Marka: Appetita

Produkty:

  • Majeranek Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Sól czosnkowa Appetita (30 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *