Łasuchom, a zwłaszcza amatorom owocowych smaków galaretek szczególnie przedstawiać nie trzeba. Jednak nowej ich linii, sygnowanej marką Delecty kilka słów się należy. Odbiegają one bowiem od klasycznych produktów tego typu.
Tym, co wyróżnia galaretki deserowe marki Delecta jest brak w składzie żelatyny spożywczej. Jej rolę pełni w nich karagen – naturalna, roślinna substancja żelująca występująca w wodorostach. Dzięki temu po nowe galaretki od Delecty mogą sięgać również wegetarianie i weganie. Ale to nie wszystko. Produkty z tej linii znacznie skracają czas potrzeby na przygotowanie deseru czy ciasta ponieważ żeby stężeć potrzebują zaledwie godziny w lodówce. W przeciwieństwie do tradycyjnych żelatynowych galaretek nie rozpuszczają ich też świeży ananas czy kiwi. Poza owocami wszelkiego typu idealnie komponują się one także z bitą śmietaną, a nawet kwiatami. Delikatne w swej konsystencji galaretka deserowa stanowi doskonałą bazą dla słodkich przysmaków podawanych w pucharkach, może także stanowić zwieńczenie ciasta. Szczególnie efektownie i niespotykanie w takich kreacjach prezentuje się jej przezroczysty, agrestowo-winogronowy wariant. W ofercie marki Delecta znajdują się także nie zawierających żelatyny galaretek o smaku truskawki i maliny, cytryny i limonki oraz pomarańczy i moreli. Opakowanie każdej z nich kosztuje ok. 2,00 zł.
Producent: Bakalland
Więcej informacji na stronie:www.delecta.pl
Tarta z galaretką i kremem śmietankowym
Klasyczna tarta na kruchym cieśnie sprawdzi się przy wielu okazjach, smakuje zawsze, a zwieńczona przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo kusząco. Jej własnoręczne przygotowanie to dobry pomysł na wyrażenie miłości do bliskich, np. mam, które za kilka dni będą miały swoje święto.
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Składniki na nadzienie:
- 2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta
- 550 ml wody
Dekoracja:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka orzechów laskowych Bakalland
Wykonanie:
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo oraz tłuszcz i miksujemy przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem, a ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy (jeśli użyjemy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, tarta będzie wyglądała jeszcze bardziej zjawiskowo). Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód. Wlewamy do środka galaretkę i odstawiamy na godzinę do lodówki. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto ozdabiamy orzechami laskowymi.
Więcej inspiracji na stronie: