Chrupki czosnek o wyrazistym aromacie zanurzony w delikatnej olejowej zalewie uzupełnionej o starannie dobraną mieszkankę śródziemnomorskich ziół. Tak prezentuje się jedna z propozycji marki Ole!, adresowana do wymagających smakoszy.
Marka Ole! znana jest z warzywnych przysmaków wzbogaconych niebanalnymi dodatkami, które gwarantują niezapomniane doznania smakowe, nadają daniom prawdziwego śródziemnomorskiego charakteru oraz inspirują do kulinarnych eksperymentów. Czosnek z ziołami w oleju to jeden z nich. Pomysłów na wykorzystanie tego produktu w kuchni jest wiele. Można go dodać do szpinakowej tarty, która nabierze dzięki niemu wytrawnego charakteru i niesamowitego aromatu. Doskonale sprawdzi się także w daniach rybnych i makaronowych oraz w zupach np. kremie z białych warzyw (przepis na tę zupę podajemy poniżej). Słoiczek czosnku w oleju z ziołami o pojemności 212 ml kosztuje ok. 8,00 zł. Dodajmy, że w ofercie marki Ole! znajdują się też: czosnek włoski w oleju, czosnek chili w oleju oraz czosnek biały konserwowy.
Producent: Okechamp
Krem z białych warzyw z czosnkiem w oleju z ziołami Ole! i pesto
- 1 duża pietruszka
- 1 kalafior
- 1 biała cebula
- 3 ziemniaki
- ½ kalarepy
- mały seler
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu
- 200 g śmietany
- masło
- ½ słoiczka czosnku w oleju z ziołami Ole!
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- zielone pesto
- chipsy z boczku
- kiełki do dekoracji
- prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pietruszkę, seler, kalarepkę wraz z ziemniakami obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do cebuli (możemy dodać trochę więcej masła). Kalafiora rozdzielamy na różyczki i myjemy. Odsączamy i dodajemy do reszty warzyw. Wrzucamy wyciśnięty świeży czosnek i smażymy całość przez chwilę. Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. W tym czasie możemy podsmażyć boczek, a odrobinę wytopionego tłuszczu dodać do kremu dla smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy do smaku i miksujemy. Dodajemy gałkę. Do zupy dodajemy śmietanę, na wierzch odrobinę pesto, boczek oraz czosnek w oleju z ziołami Ole!
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy do Przepiśnika Ole!, dostępnego na stronie: