Frankfurterki po śląsku

Choć frankfurterki mają rodowód we Frankfurcie nad Menem, silnie związane są także ze śląską tradycją kulinarną. Nie dziwi więc fakt, że kiełbaski te pojawiły się w portfolio firmy Berger, znanej z pielęgnowania i popularyzowania smaków typowych dla tego regionu.

Proponowane konsumentom przez producenta „ślōnskich szpecyjałōw” frankfurterki (w gwarze śląskiej nazywane „franckami”) powstają z wysokogatunkowe mięso wieprzowego peklowanego z dodatkiem naturalnych przypraw. Do atutów kiełbasek należy bez wątpienia najwyższa jakość, którą gwarantuje starannie dobrany surowiec, pochodzący od stałych i sprawdzonych dostawców. Frankfurteki doskonale znanej na Górnym Śląsku marki Berger wyróżnia również wyjątkowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu. Do sklepów trafiają w opakowaniach z atmosferą ochronną (MAP), dzięki którym nie wysychają i dłużej zachowują świeżość.  Każde takie opakowanie zawiera od 500 do 700 g kiełbasek. Cena: ok. 30,00 zł za kilogram.

Idealne do jesienno-zimowego jadłospisu
Frankfurterki bardzo dobrze zdają egzamin w menu dedykowanym na chłodne dni, które powinno nas rozgrzać oraz zapewnić odpowiednią porcję energii. Można je podać na śniadanie zapieczone w cieście francuskim bądź drożdżowym (przepis na takie ich wydanie zamieszczamy poniżej). Podsmażone na maśle sprawdzą się jako treściwy dodatek do aromatycznych zup kremów na bazie sezonowych warzy. Świetnie wzbogacą także sycące dania jednogarnkowe. Ciekawą propozycją dla poszukiwaczy oryginalnych smaków będzie tortilla z tymi kiełbaskami oraz karmelizowaną cebulką. Frankfurtki można też nadziać żółtym serem, a następnie zapiec w boczku z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Miłośnikom kuchni włoskiej polecamy wykorzystanie ich do pizzy z sosem beszamelowym czy rozmaitych past.

Francki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 paczka frankfurterek marki Berger
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

Wykonanie:
Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Więcej informacji o Zakładach Mięsnych Berger oraz ich ofercie można znaleźć na stronie: www.berger.biz.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *