Goudy nikomu przedstawiać nie trzeba. Delikatny smak tego sera pasuje całym rodzinom, dlatego często wybierany jest na kanapki, ale też jako dodatek do dań na ciepło. Doskonale sprawdza się także w przekąskach.
Kreatywną wariacją na temat śródziemnomorskich smaków są kwadraty z ciasto francuskiego w kombinacji ze stanowiącym dla niego doskonały kontrast serem gouda marki Hochland oraz wyrazistym, pietruszkowym pesto. Co ważne, przygotowanie tej wyjątkowej przekąski zajmuje mniej niż pół godziny.
Kwadraty z pesto i serem gouda
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
- posiekane migdały do posypania
Na pesto:
- 2 pęczki natki pietruszki (liście)
- 100 g migdałów blanszowanych
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce pesto zostawiając brzegi wolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C 10 minut. Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). Posypujemy posiekanymi migdałami.