Francuskie kwadraty z pietruszką, migdałami i serem

Goudy nikomu przedstawiać nie trzeba. Delikatny smak tego sera pasuje całym rodzinom, dlatego często wybierany jest na kanapki, ale też jako dodatek do dań na ciepło. Doskonale sprawdza się także w przekąskach.

Kreatywną wariacją na temat śródziemnomorskich smaków są kwadraty z ciasto francuskiego w kombinacji ze stanowiącym dla niego doskonały kontrast serem gouda marki Hochland oraz wyrazistym, pietruszkowym pesto. Co ważne, przygotowanie tej wyjątkowej przekąski zajmuje mniej niż pół godziny.

Kwadraty z pesto i serem gouda
Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie żółtego sera Hochland Gouda w plastrach
  • posiekane migdały do posypania

Na pesto:

  • 2 pęczki natki pietruszki (liście)
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Migdały prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nakładamy po łyżce pesto zostawiając brzegi wolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C 10 minut. Następnie na każdym kwadracie układamy po plastrze Goudy i pieczemy jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto ma być rumiane). Posypujemy posiekanymi migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *