Chłodne dni wzmagają apetyt. Choć w tym czasie najczęściej wybieramy rozgrzewające zupy, pieczone mięsa czy gulasze, warto nadać nieco oryginalności naszym posiłkom i wprowadzić do diety delikatne ryby – zwłaszcza makrele.
Makrela to prawdziwy morski skarb. Jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, aminokwasy czy witaminy z grupy A, B i D. Ryba ta pełna jest substancji pozytywnie wpływających na organizm, jednak oprócz walorów zdrowotnych, makrela może swym smakiem doskonale rozpieścić także nasze podniebienia – zwłaszcza w towarzystwie chrupiącej chałki, świeżych warzyw i… musztardy Staropolskiej Roleski, łączącej słodycz z delikatną ostrością. Charakterystyczny smak tej musztardzie nadają mieszanka korzennych przypraw, która nawiązuje do tradycyjnej kuchni staropolskiej, a także czosnek i kurkuma. Musztarda Staropolska Roleski jest idealną bazą do sosów sałatkowych, sprawdza się także jako składnik past, np. takich, jak ta z makreli.
Pasta z makreli na chałce z rzodkiewką i musztardą Staropolską Roleski
Składniki (na 4 porcje):
Pasta:
- 1 wędzona makrela
- 1 cebulka, drobno posiekana
- 3 łyżki Musztardy Staropolskiej Roleski
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- kilka kromek chałki
- rzodkiewki
- szczypiorek
Wykonanie:
Makrelę obrać, przełożyć do miski i ugnieść widelcem. Dodać resztę składników na pastę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Chałkę podpiec w tosterze. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Na każdym plastrze chałki wyłożyć pastę z makreli i po kilka plasterków rzodkiewki. Posypać szczypiorkiem.