Festiwale kulinarne robią prawdziwą furorę wśród Polaków. Tej jesieni wielbiciele dobrego jedzenia i fani piwa z największych miast Polski będą mogli wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu restauracyjnym. Październikowy festiwal kulinarny Grimbergen Taste to niepowtarzalna okazja do spróbowania menu skomponowanego zgodnie z zasadą beer&food pairingu.
Chłodniejsze dni sprzyjają poszerzaniu horyzontów kulinarnych i wizytom w restauracjach. Polacy coraz częściej i chętniej uczestniczą w różnego rodzaju wydarzeniach restauracyjnych czy odwiedzają targi śniadaniowe, m.in. po to, by poznawać nowe smaki i próbować nieznanych dotąd potraw. Rośnie też nasza wiedza na temat kulinariów, sztuki łączenia smaków – stajemy się coraz bardziej świadomymi i wymagającymi konsumentami. Stanowi to też spore wyzwanie dla restauratorów, którzy otwierają się na nowości i oferują swoim gościom co rusz nowe propozycje w menu.
Wielu z nas już wie, jakie wino dobrać do potrawy, by stworzyć wyśmienity duet. Tymczasem, szefowie kuchni na świecie i także w Polsce coraz odważniej odkrywają tajniki sztuki dobierania do dań… piwa! Trend znany pod nazwą beer&food pairing to sposób na stworzenie wyjątkowego menu, w którym łyk piwa pozwoli na podkreślenie i wydobycie ukrytych w daniu aromatów. Jak to wygląda w praktyce i w jaki sposób należy degustować dania podane w towarzystwie piwa? Wszyscy zainteresowani będą mogli poznać te tajniki w trakcie festiwalu kulinarnego Grimbergen Taste, który rozpocznie się już w ten weekend w wyselekcjonowanych lokalach i restauracjach w Polsce.
W trakcie festiwalu goście restauracji mogą zamówić menu degustacyjne złożone z przystawki, dania głównego i deseru, dostępne w specjalnej cenie. Potrawy będą skomponowane
z wybranym wariantem piwa Grimbergen, zgodnie z zasadą harmonii smaków. Festiwalową ucztę rozpocznie Grimbergen Blonde, podkreślający smak starterów na bazie dojrzewających wędlin i różnego rodzaju sałat. Wzbogacone o korzenne nuty piwo Grimbergen Double doskonale skomponuje się z wyrazistymi daniami głównymi. Pszeniczne piwo Grimbergen Blanche idealnie zakończy ucztę i wzmocni smak oraz aromat wykwintnych deserów.
Grimbergen Taste – co, gdzie, jak?
Festiwal Grimbergen Taste rozpocznie się w sobotę 8 października. Podczas wydarzenia specjalne menu będzie serwowane w wybranych restauracjach z m.in.: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Gdyni, Poznania i Rzeszowa. Partnerem Grimbergen Taste jest portal kulinarny www.zomato.com, gdzie znajdują się szczegółowe informacje na temat wydarzenia, jak i festiwalowego zestawu dań w poszczególnych lokalach.
Więcej informacji o wydarzeniu Grimbergen Taste szukaj na: www.facebook.com/events/686932511455675/