Podczas wakacyjnych wojaży chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki.
Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Jej składniki w postaci mieszanki złożonej z cykorii endywii, cykorii sałatowej radicchio, białej kapusty i kukurydzy, wzbogacone soczystą pomarańczą, krewetkami, cebulką i orzechami nerkowca tworzą lekką, a jednocześnie pyszna kompozycję o zachwycającym wyglądzie.
Sałatka brazylijska
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
- 6 krewetek koktajlowych
- 1 garść prażonych orzechów nerkowca
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła
- sok z ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.