Egzotyka na wyciągnięcie ręki

Podczas wakacyjnych wojaży chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki.

Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Jej składniki w postaci mieszanki złożonej z cykorii endywii, cykorii sałatowej radicchio, białej kapusty i kukurydzy, wzbogacone soczystą pomarańczą, krewetkami, cebulką i orzechami nerkowca tworzą lekką, a jednocześnie pyszna kompozycję o zachwycającym wyglądzie.

Sałatka brazylijska
Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
  • 6 krewetek koktajlowych
  • 1 garść prażonych orzechów nerkowca
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła
  • sok z ½ limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Wykonanie:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *