Truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe, agrestowe… Dżemy oraz konfitury lubi każdy, bez względu na to ile ma lat i na jakiej szerokości geograficznej mieszka. Mimo że tempo życia przyspieszyło, nie musimy rezygnować z własnoręcznego robienia tych zamkniętych w słoiczkach przysmaków. Wręcz przeciwnie.
Jaki jest sekret idealnego dżemu lub konfitur? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji. Dla miłośników nieco kwaskowych smaków najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadadzą naszym dżemom i konfiturom rozgrzewające właściwości, czyniąc z nich doskonałą przekąskę w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując je warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej. Przydadzą się jako apetyczny wyraz wdzięczności dla mamy lub babci, które kiedyś przygotowywały dla nas słodkie przetwory.
Poniżej znajdziecie trzy pomysły na ekspresowe w wykonaniu, a jednocześnie nietypowe owocowe pyszności.
Konfitura z suszonej żurawiny z chili
Składniki:
- 300 g suszonej żurawiny Bakalland
- 600 ml soku pomarańczowego
- 3 małe suszone papryczki chili
- 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Wykonanie:
Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.
Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- 220 g cukru
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 30 g świeżego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- 100 ml wody
- 1 opakowanie Dżemixu 3:1 Delecta
Wykonanie:
Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.
Dżem brzoskwiniowy z pistacjami
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
- 100 g obranych pistacji Bakalland
- 100 g cukru
- 1 opakowanie Dżemixu 3:1 Delecta
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na stronie:
Ty wybierasz owoce i ilość cukru, resztę robi Dżemix
Dżemix marki Delecta to uniwersalne mieszanka żelująca. Nadaje się do przygotowywania konfitur oraz dżemów ze wszystkich rodzajów owoców. W zależności od tego czy wolimy przetwory bardziej czy mniej słodkie mamy do wyboru dwa warianty Dżemixu – 2:1 i 3:1. Każdy z nich pozwala na przygotowanie przetworów z 1 kilograma owoców, do których wystarczy dodać tylko cukier (w pierwszym wariancie 500 g, w drugim – 330 g). Ceny: Dżemix 2:1 – 3,39 zł za opakowanie; Dżemix 3:1 – 3,69 zł za opakowanie.
Producent: Bakalland
Dodatkowe informacji o ofercie marki Delecta dostępne są na stronie: www.delecta.pl