Owocowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu

Truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe, agrestowe… Dżemy oraz konfitury lubi każdy, bez względu na to ile ma lat i na jakiej szerokości geograficznej mieszka. Mimo że tempo życia przyspieszyło, nie musimy rezygnować z własnoręcznego robienia tych zamkniętych w słoiczkach przysmaków. Wręcz przeciwnie.

Jaki jest sekret idealnego dżemu lub konfitur? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji. Dla miłośników nieco kwaskowych smaków najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadadzą naszym dżemom i konfiturom rozgrzewające właściwości, czyniąc z nich doskonałą przekąskę w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując je  warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej. Przydadzą się jako apetyczny wyraz wdzięczności dla mamy lub babci, które kiedyś przygotowywały dla nas słodkie przetwory.
Poniżej znajdziecie trzy pomysły na ekspresowe w wykonaniu, a jednocześnie nietypowe owocowe pyszności.

Konfitura z suszonej żurawiny z chili
Składniki:

  • 300 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta

Wykonanie:
Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.

Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • 220 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 30 g świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie Dżemixu 3:1 Delecta

Wykonanie:
Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.

Dżem brzoskwiniowy z pistacjami
Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
  • 100 g obranych pistacji Bakalland
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie Dżemixu 3:1 Delecta

Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na stronie:

Strona główna

Ty wybierasz owoce i ilość cukru, resztę robi Dżemix
Dżemix marki Delecta to uniwersalne mieszanka żelująca. Nadaje się do przygotowywania konfitur oraz dżemów ze wszystkich rodzajów owoców. W zależności od tego czy wolimy przetwory bardziej czy mniej słodkie mamy do wyboru dwa warianty Dżemixu – 2:1 i 3:1. Każdy z nich pozwala na przygotowanie przetworów z 1 kilograma owoców, do których wystarczy dodać tylko cukier (w pierwszym wariancie 500 g, w drugim – 330 g). Ceny: Dżemix 2:1 – 3,39 zł za opakowanie; Dżemix 3:1 – 3,69 zł za opakowanie.

Producent: Bakalland
Dodatkowe informacji o ofercie marki Delecta dostępne są na stronie: www.delecta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *