Dyniowe gnocchi z sosem kurkowym, czyli jesień na talerzu

Grzyby oraz warzywa, takie jak dynia, burak, bakłażan czy cukinia nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz. Warto wykorzystać te sezonowe skarby i stworzyć z nich danie będące kwintesencją jesieni.

O jakim daniu mowa? O dyniowym gnocchi z sosem kurkowym, na które przepis Wam dziś podajemy. Włoskie kluseczki w tym wydaniu można podać na obiad lub kolację.

Dyniowe gnocchi z sosem kurkowym

fot. Marani

Składniki na gnocchi:

  • 400 g dyni
  • 100 g ricotty
  • 60 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 liści szałwii

Składniki na sos:

  • 400 g kurek
  • 30 g masła
  • 1 cebul
  • 200 g śmietany 30%

Wykonanie:
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Gotuj na parze przez 20 minut, aż warzywo zmięknie. Za pomocą tłuczka do ziemniaków, utrzyj dynię na gładkie purée. Wyłóż na talerz z ręcznikiem kuchennym i rozprowadź na nim purée z dyni, aby je odsączyć. W misce wymieszaj ze sobą purée z dyni, odsączoną ricottę, drobno starty parmezan, lekko ubite jajko, ¼ łyżeczki soli i odrobinę czarnego pieprzu. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę i mieszaj masę drewnianą łyżką, aż do momentu powstania miękkiego ciasta. Posyp blat mąką, następnie wyłóż ciasto i pokrój je na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformuj rulon i pokrój go na ok. 2-centymetrowe kawałki. Na każdym kawałku odciśnij widelec, aby powstał charakterystyczny dla gnocchi wzór. W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzucaj gnocchi partiami i gotuj przez 1-2 minuty, do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową i ugotuj pozostałe partie.
Przygotuj sos – umieć masło i oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się rumienić, dodaj umyte, oczyszczone i pokrojone kurki oraz posiekaną cebulę. Smaż do uzyskania złotego koloru – około 8 minut. Następnie dodaj śmietanę i gotuj sos jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Podsmaż gnocchi, następnie dodaj jeszcze jedną łyżkę masła oraz liście szałwii. Smaż około 1-2 minuty. Przygotowany wcześniej sos dodaj do gnocchi i gotuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się ze sobą połączą. Tak powstałe danie wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Rada:
Dyniowe gnocchi z sosem kurkowym podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani Mtsvane. Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *