Dynia i jarmuż w wykwintnym wydaniu

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury.

Tych skarbów jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną będą prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki na sałatkę:

  • 150 g jarmużu marki Eisberg
  • mała dynia
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny

Składniki na dressing:

  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 minut (z termoobiegiem), aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować – wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *