Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury.
Tych skarbów jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną będą prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta
- 150 g jarmużu marki Eisberg
- mała dynia
- 30 g pestek dyni
- 100 g sera feta
- 30 g żurawiny
Składniki na dressing:
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu
- szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 minut (z termoobiegiem), aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować – wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.