Drugie śniadanie z Braćmi Sadownikami

W wirze codziennych obowiązków często zapominamy o tym, jak ważnym jest posiłkiem jest drugie śniadanie. Pomijamy je lub sięgamy po gotowe przekąski, które na krótko pozwolą zapomnieć o głodzie, jednak nie dostarczają organizmowi wartościowych składników. A przecież wystarczy kanapka, jabłko i sok.

Kanapka oczywiście może być zwyczajna, ale wcale nie musi. Dodatek warzyw, owoców, pestek i ziaren pozwoli stworzyć z niej smakowy majstersztyk (można ją przyrządzić wg przepisu zamieszczonego poniżej). Jeśli jabłko, to niech będzie świeże, soczyste, ręcznie zerwane i niewoskowane. Takie właśnie są jabłka od Braci Sadowników. Gala to owoc słodki, o kruchym i jędrnym miąższu dojrzewają zgodnie z kalendarzem dyktowanym przez naturę.. Dla tych, którzy wolą bardziej kwaśny smak idealnym wyborem będzie Idared.

Orzeźwienie zapewni 100% sok Tłoczone Jabłko o prostym, krótkim składzie, w którym nie ma dodanego cukru, sztucznych barwników ani aromatów. Bracia Sadownicy proponują cztery jego warianty, łączące słodkie odmiany jabłek, jabłko z pigwą, jabłko ze śliwką oraz jabłko z marchewką. Każdy z nich oferowany jest w butelce o pojemności 250 ml i kosztuje ok. 3,50 zł.

Więcej informacji na stronie: www.braciasadownicy.pl

Kanapka z chleba żytniego z jabłkiem, burakiem i serem solankowym

Składniki:

  • chleb żytni na naturalnym zakwasie
  • masło
  • ser solankowy (à la feta)
  • plastry gotowanego buraka
  • ćwiartka jabłka pokrojona w plastry
  • szpinak
  • mieszanka pestek dyni i ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Dwie kromki pieczywa posmaruj masłem. Na jednej kromce połóż ser, a na nim kilka cienkich plastrów ugotowanego buraka. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (pamiętaj, że ser jest słony). Połóż plastry jabłka, garstkę umytego i osuszonego szpinaku. Całość posyp mieszanką pestek dyni i nasion słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć) i skrop oliwą z oliwek. Przykryj drugą kromką. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *