Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki

Na Wielkanoc Dr. Oetker proponuje przygotowanie smacznych zajączków z ciasta drożdżowego, które będą stanowiły ładny i smaczny dodatek na wielkanocnym stole.

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 600 g mąki
  • 1 opak. Drożdży instant Dr. Oetkera
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szt. Jajek

Do smarowania:

  • 1 szt. jajka
  • 6 łyżek wody

Do dekoracji:

  • 1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
  • 1 opak. Perełek kolorowych Dr. Oetkera
  • 1 opak. Margaretek z opłatka Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

 1. Mleko lekko podgrzej. Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i zagniataj do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.

Krok 1. Drożdżowe zające.

2. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

Krok 2. Drożdżowe zające.

3. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek i będziemy z niego odcinać kawałki ciasta na uszy. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.

Krok 3. Drożdżowe zające.

4. Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).

Krok 4. Drożdzowe zające.

5. Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 5. Drożdżowe zające.

 

Temp. pieczenia: ok. 180°C                      

Czas pieczenia: ok. 20-25 min.

 

Po ostudzeniu udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami Dr. Oetkera.

Drożdżowe zajączki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>