Domowy pasztet w wegetariańskim wydaniu

Za sprawą delikatnej, mielonej konsystencji pasztet lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Z reguły przyrządzany jest on z mięsa, podrobów, drobiu czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami np. warzywami lub jajkiem.

A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie oraz osoby, które chciałyby ograniczyć ilość mięsa w diecie.

Wegetariański pasztet

Składniki (na formę keksówkę):

  • 500 g marchewki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
  • 3 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2–3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, suszone pomidory i smażymy 2–3 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlewamy wodą). Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *