Za sprawą delikatnej, mielonej konsystencji pasztet lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Z reguły przyrządzany jest on z mięsa, podrobów, drobiu czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami np. warzywami lub jajkiem.
A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie oraz osoby, które chciałyby ograniczyć ilość mięsa w diecie.
Wegetariański pasztet
Składniki (na formę keksówkę):
- 500 g marchewki
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
- 3 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- olej rzepakowy Rapso do smażenia
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2–3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 2–3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, dodajemy warzywa i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek, suszone pomidory i smażymy 2–3 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie kaszy jaglanej, 250 ml wody i ciecierzycy wraz z zalewą. Całość gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlewamy wodą). Tak przygotowaną mieszankę miksujemy i dodajemy przyprawy. Studzimy, a następnie dodajemy jajka. Przygotowana masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę. Pasztet podajemy ostudzony.