Domowe bułeczki drożdżowe z suszonymi daktylami

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, wypróbujcie przepis na drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką oraz lukrem i zaskoczcie bliskich wyjątkowym wypiekiem.

Podpowiadamy jak przygotować domowe bułeczki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub umilą rodzinne spotkanie. Do przepisu zostały wykorzystane suszone daktyle z linii Bakal Soft (oferowane przez firmę Atlanta Poland), które dzięki specjalnemu procesowi nawodnienia, są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania. Idealnie sprawdzą się one także jako dodatek do owsianki oraz samodzielna przekąska.

Drożdżowe węzełki daktylowo-orzechowe z kruszonką i lukrem

Składniki (na 12 sztuk):
Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 150 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 większe jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła

Nadzienie daktylowe:

  • 2 opakowania daktyli suszonych Soft Bakal (2 x 150 g)
  • 100 g masła orzechowego 100%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 50-100 ml gorącej wody

Kruszonka orzechowa:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g mielonych orzechów laskowych Bakal
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 70 g orzechów laskowych Bakal, obranych ze skórki i posiekanych
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Do miseczki wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, wlać 50 ml mleka i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 30g mąki i ponownie wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie wyrośnięty rozczyn przełożyć do dużej miski wraz z resztą mąki, cukru i mleka. Dodać również jajko, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta (potrwa to dobre kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i ugniatać dalej do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto pozostawić w misce na około 60 minut przykrywając ściereczką, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Nadzienie daktylowe: wszystkie składniki zblendować do uzyskania kremowej, ale wciąż gęstej pasty, którą łatwo będzie rozsmarować na cieście drożdżowym. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, kontrolując konsystencję masy.
Kruszonka orzechowa: wszystkie składniki rozetrzeć w misce palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na duży prostokąt podsypując odrobiną mąki. Połowę prostokąta wysmarować równo nadzieniem daktylowym, wysypać posiekane orzechy laskowe (70 g) i nakryć częścią ciasta bez daktyli. Pokroić nożem na 12 równych pasków, każdy pasek zwinąć w węzełek i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane drożdżówki pozostawić (przykrywając ściereczką) na 30 minut do napuszenia. Węzełki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190° C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić. Bułeczki polać lukrem.

Rady:
W celu obrania orzechów laskowych ze skórki, należy podprażyć je na rozgrzanej suchej patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Wtedy przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i poprzez pocieranie usunąć skórki.
Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, by  zapobiec wysychaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *