Domowe batoniki zamiast tradycyjnych słodyczy

Słodki batonik to dla wielu osób forma przekąski między posiłkami lub dodatek do kawy czy herbaty. A gdyby tak z małej przyjemności zrobić zdrową dawkę energii?

Wystarczy miks pożywnych ziaren i płatków, dodatek miodu i masła orzechowego, a w kilka chwil wyczarujemy przepyszne domowe batoniki, które będą stanowiły zdrową alternatywę dla tradycyjnych, słodkich przekąsek.

fot. Vog Polska

Batoniki wieloziarniste

  • 1 opakowanie mieszanki ziaren Kresto słonecznik/dynia/pinia (300 g)
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonanie:
Płatki przesypujemy na patelnię i prażymy je około 2 minuty, często mieszając. Na patelnię dosypujemy ziarna Kresto. Całość prażymy kolejne 3–4 minuty, aż do momentu  osiągnięcia złotego koloru, często przy tym mieszając. Wyłączamy ogień, odkładamy 3 łyżki mieszanki do osobnej miski. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników. Formę o szerokości 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią zawartość patelni i wyrównujemy masę. Wysypujemy na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniatamy masę tak, aby wszystko ściśle do siebie przylegało. Tak przygotowaną formę odstawiamy na ok. 1–2 godziny do lodówki. Zastygniętą masę kroimy na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowujemy w słoiku/puszce w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *