Masz ochotę na słodki dodatek do kawy, przekąskę do pracy lub szkoły? Możesz sięgnąć po gotowe, sklepowe batony, ale możesz też przygotować je sam w zdrowszej, pożywniejszej i smaczniejszej wersji, szczególnie gdy dobrze przemyślisz ich skład.
Istnieje mnóstwo sposobów na urozmaicanie domowych batoników. Można do nich dodawać orzechy, ziarna czy suszone owoce. Przepisem bazowym może być natomiast ten, który przedstawiamy poniżej. Podzielił się nim z nami producent cukru marki Diamant (firma Pfeifer & Langen).
Batoniki karmelowe
Składniki na ciasto:
- 150 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara
- 200 g masła
- 450 g mąki
- szczypta soli
Składniki na masę karmelowo-orzechową:
- 680 g cukru pudru Diamant
- 200 g orzechów mieszanych (całych)
- 100 g łuskanego słonecznika
- 100 g suszonych owoców np. śliwek
- łyżeczka soli
- 150 g śmietanki UHT (18% lub 30%)
Wykonanie:
Mikserem na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę, szczyptę soli, wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, piec do zezłocenia przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Orzechy i słonecznik uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, odłożyć. W rondlu o grubym dnie umieścić cukier puder i pół szklanki wody, podgrzewać na silnym ogniu, nie mieszając aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Gotować, aż powstanie złoty, gęsty karmel. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietankę, wymieszać. Karmel połączyć z orzechami, słonecznikiem i pokrojonymi suszonymi śliwkami. Masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i piec ok. 15 minut w temp. 180°C. Gotowe ciasto całkowicie wystudzić, kroić na kształt batoników.
Rada:
Własnoręcznie upieczone karmelowe batoniki opakowane w celofan, owinięte wstążeczką lub zapakowane w eleganckie pudełeczko będą idealnym słodkim upominkiem dla najbliższych