Producenci z regionu TEJO w Portugalii szacują, że tegoroczne zbiory zaowocują produkcją na poziomie blisko 600 tysięcy hektolitrów. To efekt sezonu obfitującego w słońce i niewielką ilość opadów.
W regionie TEJO w Portugalii zbiory winogron rozpoczęły się w tym roku nieco wcześniej, czyli w połowie sierpnia, a zakończyły na początku października. Jako pierwsi na pola ruszyli producenci z winnic w rejonie równiny Cherneca, a ostatni do zbiorów przystąpili Ci z okolic Campo i Bairro.
W sumie producenci szacują, że z tegorocznych zbiorów powstanie blisko 600 tysięcy hektolitrów wina (średnio 30 hl/ha), w tym ponad 50% stanowią wina czerwone, nieco ponad 40% wina białe, a reszta przypadnie na różowe.
To liczby zbliżone do ubiegłego, równie dobrego sezonu, jednakże ten rocznik, ze względu na swoje idealne warunki klimatyczne, a dzięki temu – jakość gron, rokuje na bycie jednym z najlepszych w historii regionu. Należy się spodziewać win jednocześnie wyjątkowo intensywnych i zrównoważonych, a w określonych przypadkach, zdolnych dojrzewać długimi latami – ocenia Tomasz Kolecki, wybitny sommelier, juror konkursów winiarskich i znawca portugalskiego regionu Tejo.
Pogoda dla wina
Z meteorologicznego punktu widzenia ten sezon w Tejo charakteryzował przebieg zimy oraz przełomu wiosny i lata. Niewielka ilość opadów, których suma wyniosła znacznie poniżej średniej dla regionu oraz stosunkowo wysokie temperatury zapewniły doskonałe warunki do wegetacji winorośli. Ponieważ w ciągu roku nie występowały warunki sprzyjające rozwojowi chorób, to tegoroczne owoce są w bardzo dobrym stanie.
Co istotne, także okres zbiorów w regionie Tejo odbywał się bez deszczu i przy umiarkowanych temperaturach. Dzięki temu winogrona mają dobry poziom kwasowości i duży potencjał na dobrą budowę i równowagę win.
Zgodnie z tradycją
Nawet wielowiekowe winnice z TEJO są obecnie nowoczesnymi przedsiębiorstwami, które zapewniają najwyższej jakości wina tworzone zarówno z tradycyjnych portugalskich odmian jak i najlepszych międzynarodowych szczepów winorośli. W wielu winiarniach do dziś praktykowane są jednak: tradycyjna ręczna metoda zbiorów, taniec w winie jako element winifikacji oraz ukoronowanie zbiorów poprzez wspólną zabawę w winiarni (tzw. Adiafa). Dzięki temu w całym regionie zachowany jest wyjątkowy etos pracy w winnicach, szczególny szacunek do ludzi pracujących przy winogronach jak i dbałość o same winorośle.