Do Cavy nie tylko na kawę

Szukacie miejsca, gdzie można wypić wyśmienitą kawę, coś przekąsić, wychylić lampkę wybornego wina a przy okazji pooddychać atmosferą jednego z najpiękniejszych miejsc w stolicy? Jeśli tak, to zajrzyjcie do kawiarni Cava.

Ten przytulny i klimatyczny lokal działa od 15 lat u zbiegu ulic Foksal i Nowy Świat. Największą jego dumą jest kawa, której próżno szukać w zwykłych sieciowych kawiarniach.

Miejsce dla smakoszy małej czarnej

Na długiej liście dostępnych tu kaw, czołowe pozycje zajmują te powstające z unikatowej kompozycji ziaren arabiki najrzadszej odmiany Bourbon, którą – specjalnie dla Cavy – stworzył światowej klasy cup-tester Tom Altoft. Jeszcze większą atrakcją dla smakoszy małej czarnej będzie filiżanka wybitnej jamajskiej Blue Mountain.

Projekt bez tytułu(23)

Arkadiusz Nalej, kawiarnia CAVA

W miejscu, które chlubi się najlepszą kawą nie mogło też zabraknąć jej najdroższego gatunku – Kopi Luwak, którego zbiory sięgają co najwyżej 500 kg rocznie.

Kopi Luwak

Kopi Luwak

Wytwarzany jest on z ziaren kawowca wydobywanych z odchodów łaskuna muzanga, drapieżnego ssaka nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak. Jak na kawę superpremium przystało Kopi Luwak serwowana jest z niezwykłą starannością – pod przykryciem, żeby nie straciła nic ze swojego bogatego aromatu. W kawiarni można też kupić małe paczuszki Kopi Luwak do przygotowania w domu. Warto dodać, że wszystkie dostępne tu kawy posiadają certyfikaty jakości.

Słodkie pokuszenie

Ci, którzy nie wyobrażają sobie kawy bez czegoś słodkiego także będą ukontentowani. Witryna z ciastami i deserami prezentuje się w Cavie wyjątkowo okazale. Nas skusiły torty bezowe – malinowy oraz pomarańczowo-migdałowy, ale do wyboru były także bardziej tradycyjne wypieki jak domowy sernik czy jabłecznik, a także włoski klasyk, czyli tiramisu.

Bezowy tort malinowy z mascarpone i kawałkami czekolady

Bezowy tort malinowy z mascarpone i kawałkami czekolady

Na amatorów słodkości czekają w kawiarni również naleśniki oraz lody, w tym na przykład sorbet ananasowy podawany w ananasie oraz lody na bazie mleczka kokosowego serwowane w kokosie.

Tiramisu na biszkopcie z espresso, winem marshala i mascarpone

Tiramisu na biszkopcie z espresso, winem marshala i mascarpone

Śniadanie w międzynarodowym towarzystwie

Do Cavy można wpaść nie tylko na wyborną kawę, ale też wyjątkową herbatę czy modne ostatnio smoothies na bazie owoców lub warzyw. My odwiedziliśmy lokal w pewien wrześniowy poranek. Choć było dopiero parę minut po 9.00 jeden ze stolików zajmowało już trzech mówiących po angielsku mężczyzn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bruschetta di Parma z sosem pomidorowym, mozzarellą, Prosciutto di Parma i rukolą

Zresztą obcokrajowcy to w tym miejscu coś zupełnie naturalnego. Obsługa twierdzi, że stanowią oni mniej więcej połowę klienteli. Najczęściej zamawianą propozycją śniadaniową jest… jajecznica, o czym mieliśmy okazję się przekonać na własne oczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASwoich zwolenników ma także zestaw obejmujący dwie pasty (nam posmakowała zwłaszcza ta z tuńczyka, wzbogacona kawałkami suszonych pomidorów), warzywa oraz wyborne, wypiekane na miejscu, pieczywo.

Duet śniadaniowy

Duet śniadaniowy

Tym, co nas szczególnie urzekło były jednak (także wypiekane na miejscu) francuskie rogaliki w wytrawnym wydaniu zapiekane z szynką parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami.

Rogalik francuski zapiekany w piecu z szynka parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Rogalik francuski zapiekany w piecu z szynka parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Smakowicie od rana do wieczora

Jeśli pojawicie się na Nowym Świecie w porze lunchu, to także możecie wstąpić do Cavy i posilić się zupą-kremem, bruschettą, sałatką, albo jedną z past, których nie powstydziłaby się żadna włoska trattoria.

Od lewej: Tobiasz Niemiec, Maria Dobrzyńska

Od lewej: Tobiasz Niemiec, Maria Dobrzyńska, kawiarnia CAVA

Wieczorami w lokalu królują tapas oraz różnego rodzaju trunki: od wybornych win, poprzez regionalne piwa na mocniejszych alkoholach kończąc. Lampka białego Pinot Grigio lub czerwonego Cabernet Sauvignion z serem camembert i rozmarynem lub chorizo na cydrze to chyba najlepszy sposób na zakończenie dnia, prawda?

Chorizo na cydrze z kolendrą, pomidorami i chrupiącym świeżym pieczywem

Chorizo na cydrze z kolendrą, pomidorami i chrupiącym świeżym pieczywem

 

Dwa adresy w Warszawie

Poza tą na Nowym Świecie w stolicy działa także druga kawiarnia Cava (znajduje się ona w centrum handlowym Złote Tarasy). W planach jest również trzeci lokal, ale ogólnopolskiej sieci właściciele nie planują.

Projekt bez tytułu(22)

Andrzej Dubrowczyk, kawiarnia CAVA

Ceny wybranych propozycji z menu kawiarni Cava, których mieliśmy okazję skosztować:

Espresso 100% arabica Bourbon – 7,90 zł (pojedyncze); 12,90 zł (podwójne)

Espresso Jamaica Blue Mountain – 24,90 zł (pojedyncze); 39,90 zł (podwójne)

Espresso Kopi Luwak – 39,90 zł (pojedyncze); 64,99 zł (podwójne)

Rogalik francuski zapiekany w piecu z szynka parmeńską, mozzarellą i suszonymi pomidorami – 15,90 zł

Duet śniadaniowy (pasta jajeczna, pasta z tuńczyka, pomidor, ogórek, masło i pieczywo) – 19,90 zł

Bruschetta di Parma z sosem pomidorowym, mozzarellą, Prosciutto di Parma i rukolą – 29,90 zł

Chorizo na cydrze z kolendrą, pomidorami i chrupiącym świeżym pieczywem – 16,90 zł

Tiramisu na biszkopcie z espresso, winem marshala i mascarpone – 19,90 zł

Bezowy tort malinowy z mascarpone i kawałkami czekolady – 19,90 zł

Bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, czarnymi oliwkami i bazylią

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *