Dni pod znakiem chili i hot doga

3 lipca, czyli wczoraj swoje międzynarodowe święto obchodziła papryczka chili. Dziś z kolei przypada Światowy Dzień Hot doga.

Z tej okazji podajemy kilka ciekawostek na ich temat. Zachęcamy też żebyście wypróbowali przepisy na ogniste potrawy z chili oraz domowe hot dogi.

Pikanteria w 100 odmianach  
Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo pikantnym smaku. Kryje się pod nią wiele ich rodzajów. Różnią się one rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim stopniem ostrości. Wszystkie jednak wykorzystywane są jako wyrazista i pikantna przyprawa. Wśród nimal 100 odmian najpopularniejsze są jalapeno oraz peperoni, które – ze względu na bardzo ostry smak – zazwyczaj spożywa się w małych ilościach. Papryki z tej grupy mogą być jedzone w wersji marynowanej, suszonej, a co odważniejsi konsumują je też na surowo. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Oto dwie potrawy, które można z ich wykorzystaniem przygotować.

Kurczak curry z papryczkami chili
(stopień ostrości **/***)

Składniki:

  • 1 opakowanie fileta z piersi kurczaka marki Konspol
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Fileta z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz (obficie) pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw umieszczamy kurczaka i pozostawiamy przez około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.

Piekielna meksykańska pizza
(stopień ostrości ***/***)
 
Składniki:

  • 4-5 plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka Natura firmy Konspol
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 ml ciepłej wody
  • jedno opakowanie drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka papryczek jalapeno
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki dowolnych świeżych ziół (koperku, natki pietruszki, bazylia, oregano)
  • 15-20 pieczarek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • połowa cebuli
  • 1 szklanka startego sera
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Wykonanie:
Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnione miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy sos – blendujemy puszkę pomidorów, czosnek i zioła, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Na blacie oprószonym mąką formujemy pizzę z ciasta. Tak przygotowaną przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem. Ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w okręgi, cebulę w piórka, a polędwicę wędzoną z kurczaka firmy Konspol w mniejsze plasterki. Polędwicę wędzoną z kurczaka, pieczarki, papryczki jalapeno, cebulę i pomidorki koktajlowe układamy na pizzy. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

Najprostsze danie świata
Bohater komiksów, dowcipów i… każdej kuchni. Klasyczny hot dog (bo o nim mowa) to pyszna i wyjątkowo prosta przekąska, która zdobyła popularność na całym świecie. Za jego ojczyznę niesłusznie uważa się Amerykę, ponieważ tak naprawdę wywodzi się z Niemiec. Występuje w różnych wersjach, w zależności od inwencji przygotowującego. Przykładowo w Tajlandii furorę robi corn dog, czyli parówka w cieście kukurydzianym, a w słonecznej Kalifornii danger dog – parówka otulona bekonem z dodatkiem zeszklonej cebuli i sosu chili. Przygotowanie hot doga nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, dlatego bez problemu zrobimy go samodzielnie w domu. W roli dodatków mogą wystąpić np. papryczki jalapeno lub ogórki małosolne. Spróbujcie – polecamy.

Papryczkowy zawrót głowy
Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka z kurczaka Natura marki Konspol
  • 1 świeży pomidor
  • kilka liści rzymskiej sałaty
  • 1 żółta papryka
  • kilka papryczek jalapeno
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup

Wykonanie:
Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego  piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę ok 2 minuty. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Sałatę rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w paski, jalapeno i pomidora w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy ketchupem.

Hot dog z ogórkiem małosolnym i pietruszką
Składniki:

  • 1 podłużna bułka
  • 1 parówka Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 1 ogórek małosolny
  • cebula
  • kilka rzodkiewek
  • pęk szczypiorku
  • 1 natka pietruszki
  • musztarda

Wykonanie:
Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Ogórki małosolne i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Po jednej stronie bułki układamy plasterki rzodkiewki a po drugiej ogórka. W dalszej kolejności gotujemy parówkę, po czym wkładamy ją do środka bułki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy i posypujemy nimi hot doga. Na koniec bułkę polewamy musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *