Dlaczego warto zainwestować w wolnowar?

W kuchni możemy dziś korzystać z wielu urządzeń, które wspomogą nas w przygotowaniu posiłków. Wśród nich znajdziemy wolnowary. Poznajcie ich atuty.

Wolnowary polecane są osobom, które chcą gotować smacznie, zdrowo i – co ważne – przy minimalnym wysiłku. Ten ostatni ogranicza się do przygotowania składników dania oraz umieszczenia ich w misie urządzenia. Potem pozostaje już tylko ustawić odpowiedni program i czas. Resztę pracy wolnowar wykonuje sam. Z uwagi na fakt, że gotowanie w technologii slow cookingu zakłada poddawanie składników długotrwałej obróbce termicznej w temperaturze nieprzekraczającej 100⁰C nie musimy martwić się, że danie wykipi lub ulegnie przypaleniu. Wolnowary wyposażone są też w funkcję utrzymania ciepła po zakończonym cyklu pracy. Oznacza to, że urządzenie możemy włączyć na noc lub rano przed pójściem do pracy, a następnie po powrocie do domu cieszyć się ciepłym posiłkiem bez konieczności jego ponownego podgrzewania. Wolnowary są także łatwe do utrzymania w czystości, ponieważ poszczególne ich elementy można myć w zmywarce. Urządzeniach tego typu poleca się do przygotowywania: mięsa, gołąbków, zapiekanek, bigosu, a nawet przetworów i innych potraw, w których długie pieczenie lub gotowanie jest z korzyścią dla dania, ponieważ wydobywa z niego pełnię smaku i aromatu, a jednocześnie nie powoduje zbyt dużej straty składników odżywczych.

Pionierem w produkcji wolnowarów jest marka Crock-Pot. To właśnie ona wraz ze swoim ambasadorem – Janem Kuroniem, propaguje ideę slow-cookingu w Polsce. Autoryzowanym importerem i dystrybutorem urządzeń Crock-Pot w naszym kraju jest firma DLF. Więcej informacji i ponad 250 przepisów na dania z wolnowaru można znaleźć na stronie: www.crockpot.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *