Dlaczego warto jeść karpie?

Nasz kraj jest liderem hodowli karpi w Unii Europejskiej. Najwięcej tych ryb sprzedaje się oczywiście w grudniu, ale sięgać po nie warto nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Przemawia za tym kilka powodów.

W badaniu przeprowadzonym w październiku 2019 r.*na ogólnopolskiej reprezentatywnej grupie respondentów, ponad 56% ankietowanych zadeklarowało zamiar kupienia karpia, jako ryby na świąteczny stół. Jego popularność to w głównej mierze zasługa tradycji. Tymczasem karp ma też inne walory. Należy do nich m.in. wysoka zawartości składników odżywczych.

Karp dobry dla zdrowia
– Ryby, w tym karpie, są najlepszym źródłem wysoko przyswajalnego białka zwierzęcego, gdyż wraz z niewielką ilością energii dostarczają stosunkowo dużo protein, co jest ważne szczególnie dla osób mających problemy z nadwagą, a także dla sportowców – wyjaśnia dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. – Białka ryb mogą być z powodzeniem wykorzystywane do uzupełniania składu białek mniej wartościowych, np. roślinnych. Co więcej, zawarte w rybach tłuszcze mają działanie prozdrowotne, podczas gdy lipidy mięsa zwierząt lądowych przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych – dodaje dr Tkaczewska. Na szczególną uwagę zasługują tu nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, które wspierają odporność organizmu i układ immunologiczny, pomagając w walce z infekcjami. Stała obecność karpi i innych ryb w naszej diecie jest więc bardzo wskazana. O posiłkach na ich bazie powinniśmy pamiętać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy większe zapotrzebowanie na energię i częściej chorujemy.

Karp dobry dla przyrody
Po karpie warto sięgać nie tylko ze względów zdrowotnych. Ich spożycie przynosi też korzyści środowisku naturalnemu. Dzięki stawom, w których te ryby są hodowane utrzymywane są setki unikalnych miejsc bytowania wielu gatunków dzikich zwierząt. Dla przykładu w latach 2016-2017, na obszarze 127 ha stawów Okołowice położonych w północnej części województwa śląskiego, stwierdzono obecność 92 gatunków ptaków wodno-błotnych, w tym 20 lęgowych. Gospodarstwa tego typu są obszarem badań dla ornitologów, a dzięki bioróżnorodności gatunkowej fauny i flory oraz specyficznemu mikroklimatowi, także miejscami edukacji ekologicznej i obszarami przyrody chronionej. Stawy hodowlane, gromadząc wodę w okresie wiosennym i letnim przyczyniają się też do poprawy bilansu wodnego w naszym kraju.

*źródło: badanie IMAS International dla Organizacji Producentów Polski Karp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *