„Dieta bezglutenowa – konieczność czy moda?”

Dieta bezglutenowa jest od jakiegoś czasu niezwykle popularna. Niemal każdy produkt z plakietką GLUTEN FREE kojarzy się ze zdrowiem i właściwym wyborem żywieniowym. Dla wszystkich tych, dla których życie bez glutenu to konieczność oraz dla tych, dla których to żywieniowy wybór mamy dobre wieści!

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (www.celiakia.pl) już po raz trzeci organizuje Gluten Free EXPO, największą imprezę w Polsce i w naszej części Europy poświęconą tematyce bezglutenowej. W tym roku powiązana będzie z obchodami X Międzynarodowego Dnia Celiakii. Gluten Free EXPO III to dwa dni pełne bezglutenowych atrakcji. Zapraszamy Was do odwiedzenia Targów w piątek 22 maja 2015 r. ( godz. 10.00 – 18.00 ) oraz sobotę 23 maja 2015 r. (godz. 10.00 – 17.00) do Hotelu Gromada przy ul. 17 Stycznia 32 w Warszawie. Wstęp na Expo jest WOLNY! A nasza Redakcja objęła imprezę swoim patronatem!

Targi skierowane są do producentów żywności, właścicieli restauracji i ośrodków wypoczynkowych, pacjentów chorych na celiakię , uczulonych na gluten, dzieci i młodzieży borykających się z dietą bezglutenową jednym słowem wszystkich zainteresowanych i stosujących dietę bezglutenową na co dzień. Podczas Gluten Free EXPO III przewidziane są wykłady naukowe lekarzy i dietetyków, prezentacje kilkudziesięciu producentów żywności zarówno polskich, jak i zagranicznych, degustacje, konkursy, strefa dziecka. Swoją ofertę zaprezentują także hotele, pensjonaty i restauracje należące do programu Menu bez Glutenu (www.menubezglutenu.pl) oraz wydawnictwa publikujące książki o celiakii i diecie bezglutenowej. W programie także pokaz kulinarny Karola Okrasy, bezpłatne porady lekarzy i dietetyków. Dla najmłodszych bezglutenowców zaplanowano również konkursy z nagrodami oraz zabawy z udziałem animatorów.

Jednym z kulminacyjnych punktów będzie rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejsze pieczywo bezglutenowe w Polsce. Klienci wybiorą je z oferty kilku producentów żywości specjalistycznej – ocenią pieczywo świeże, jak również paczkowane, o długim terminie przydatności do spożycia.

Targi organizowane są co dwa lata, stanowiąc wyjątkową okazję do spotkań producentów i klientów, poznania potrzeb osób na diecie bezglutenowej, rozeznania rynku. To też doskonałe miejsce, by zdobyć u źródła informacje na temat uruchomienia bezglutenowej produkcji.

Relacja i FILM z poprzedniego Gluten Free EXPO: http://www.celiakia.pl/relacja-z-gluten-free-expo-8-czerwca-2013/

Gluten free expo plakat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *