Deser w sam raz, by celebrować Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

Ciasto, ciasteczka, muffinki, owoce, bakalie – to wszystko i wiele więcej można skąpać w czekoladzie. O tym, że jest ona doskonałym dodatkiem do licznych przysmaków przypomina obchodzony dziś Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą.

Z tej okazji zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na karmelowe fondue, które stanowi najlepszy dowód na to, że czekolada ma wiele zastosowań i daje przyjemność jedzona nie tylko w formie tabliczki.

Karmelowe fondue

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
  • 150 g truskawek/ mandarynek
  • 150 g winogron zielonych
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 50 g pistacji
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g ziaren słonecznika

Wykonanie;
Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę  Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *