Ciasto, ciasteczka, muffinki, owoce, bakalie – to wszystko i wiele więcej można skąpać w czekoladzie. O tym, że jest ona doskonałym dodatkiem do licznych przysmaków przypomina obchodzony dziś Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą.
Z tej okazji zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na karmelowe fondue, które stanowi najlepszy dowód na to, że czekolada ma wiele zastosowań i daje przyjemność jedzona nie tylko w formie tabliczki.
Karmelowe fondue
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
- 300 g czekolady Karmellove E.Wedel
- 150 g truskawek/ mandarynek
- 150 g winogron zielonych
- 2 kiwi
- 2 banany
- 50 g pistacji
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g ziaren słonecznika
Wykonanie;
Śmietankę wlej do garnka. Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę E.Wedel oraz czekoladę Karmellove E.Wedel i podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki/mandarynki i winogrona umyj i osusz na ręczniku papierowym. Kiwi, banany obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Owoce nadziej na długie patyczki do szaszłyków. Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysyp na patelnie, aby się zarumieniły. Każdy ze składników wystudź i rozdrobnij w moździerzu. Czekoladę wlej do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsyp pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzaj najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.