Babeczki, z ang. cupcakes, szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki (ang. cups), dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, ich wykonanie jest mniej pracochłonne niż moglibyśmy zakładać.
Babeczki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Mały rozmiar i fakt, że nie trzeba ich dzielić, sprawia, że prezentują się one bardzo elegancko i efektowne. Wykonanie także nie zajmuje dużo czasu (zwłaszcza jeśli użyje się produktów marki Delecta). Mało tego, podczas zdobienia można uwzględnić indywidualny charakter każdego z gości i stworzyć personalizowane desery. Opcji jest nieskończenie wiele. Oto trzy z nich.
Babeczki z ajerkoniakiem
Ten wariant babeczek doskonale sprawdzi się podczas leniwego popołudnia lub spotkania z koleżankami. Choć nazwa zdaje się temu zaprzeczać, babeczki z ajerkoniakiem mogą być serwowane również na imprezach z udziałem niepełnoletnich gości.
- 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
- 350 ml schłodzonego mleka
- 50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
- skórka pomarańczowa
- świeża mięta
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta (nieco kremu zostawiamy do dekoracji). Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie czy babeczki są upieczone. Gdy wystygną dekorujemy je kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.
Babeczki dyniowe z pankejkami
Kuchnia fusion w twoim domu? Czemu nie! Babeczki dyniowe z pankejkami to idealny jej przykład, ponieważ łączą śniadanie z deserem. Można więc sięgać po nie dwukrotnie w ciągu dnia.
- 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
- 2 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- Składniki na krem:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
- 350 ml mleka
- 3 łyżki serka mascarpone
Składniki na pankejki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- ¾ szklanki mleka
- 35 g rozpuszczonego masła
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Do dekoracji:
- cukier puder
- miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Całość blendujemy. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Babeczki z chili
Czekolada i chili wybornie smakują osobno, jednak w duecie tworzą niespotykaną kompozycję. Pora przekonać się o tym na własnym podniebieniu.
- 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta
- 350 ml mleka
- pół łyżeczki chili
Do dekoracja:
- szczypta chili
Wykonanie:
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu). Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie czy babeczki są upieczone. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Wykańczamy szczyptą chili i… piekielnie dobry deser gotowy.
Do wyboru, do koloru
Babeczkowa oferta marki Delecta prezentuje się wyjątkowo bogato. Oprócz mieszanek do ich wypieku użytych w powyższych przepisach znajdziemy w niej także produkty, z których po dodaniu kilku łatwo dostępnych składników (typu jajka, mleko, czy olej) otrzymamy muffinki nadziane płatkami czekolady, brownie w wersji mocno czekoladowej lub karmelowej z czekoladą, a także marchewkowe. Większości mieszanek pozwala przygotować 12 muffinek. Na spotkania w większym gronie Delecta proponuje natomiast babeczki XXL o smaku waniliowych, których z jednego opakowania otrzymuje się ich aż 24.
Producent: Bakalland
Więcej informacji o produktach można znaleźć na stronie: www.delecta.pl, a inspiracji jak je używać na stronie: