Lubicie zdobić wypieki? Z Fajnymi Pisakami XXL marki Delecta to zajęcie będzie jeszcze prostsze i przyjemniejsze, a efekt bardziej spektakularny.
Decyduje o tym rozmiar pisaków (o 60% większy od innych tego typu produktów dostępnych na rynku), dzięki któremu są one wręcz idealne do małych, dziecięcych rączek. Ponadto wyróżnia je też naturalny, bezpieczny skład: zero sztucznych barwników, konserwantów, tłuszczów utwardzonych, syropu glukozowego i zagęstników. Pisaki są gotowe do użycia po zanurzeniu ich na minutę w gorącej wodzie. Zawarta w tubkach masa szybko zastyga (nie tylko na suchej powierzchni), ale pozostaje na tyle elastyczna, że się nie kruszy. Jej błyszcząca struktura efektownie prezentuje się na wypiekach. Pisaki dostępne są w czterech popularnych kolorach: czerwonym, żółtym, zielonym oraz białym. Producent sprzedaje je pojedynczo (a nie w góry założonej kombinacji barwa), co pozwala wybrać te warianty, które podobają się nam najbardziej i daje pełną dowolność przy tworzeniu dekoracji. Cena: ok. 2,80 zł za sztukę.
Producent: Bakalland
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Fajne Pisaki XXL bardzo dobrze sprawdzą się m.in. przy ozdabianiu wielkanocnych mazurków, bab i babeczek, w tym mazurka w kształcie jajka, na który przepis podajemy poniżej.
Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezą
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
Składniki na nadzienie:
- ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 50 ml mleka
- szczypta soli
Do dekoracji:
- ½ opakowania bezy Delecta
- 60 ml wody
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Wykonanie:
Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnika nie wyłączamy – podnosimy temperaturę 190°C (bez termoobiegu). Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem lub spiralnym paskiem. Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami.
Rada:
Dekorując mazurek możesz też sięgnąć po dowolnie wybrany wariant Fajnego Pisaka XXL.