Przyjęcie karnawałowe to doskonała okazja, aby zabłysnąć kulinarnymi umiejętnościami. Jak to zrobić? Skorzystajcie z inspiracji firmy Dega i wypróbujcie przepisy na oryginalne i apetyczne, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu przekąski na jeden kęs.
Ciekawe menu to jeden z warunków udanej imprezy karnawałowej. Powinno być ono dopasowane do stylu takiego spotkania. Planując imprezę, której założeniem jest zabawa z chwilą odpoczynku, bufet warto wyposażyć głównie w przekąski typu finger food, czyli przysmaki na jeden kęs. Poniższe propozycje doskonale się w tej roli sprawdzą.
Jarzynowe koszyczki z sałatką a’la domowa Dega
Sałatka jarzynowa to prawdziwa „królowa” każdego stołu. W ofercie firmy Dega także nie mogło jej zabrnąć. Sygnowana tą marką sałatka jarzynowa a’la domowa z ziemniakami, groszkiem, ogórkiem, marchewką i cebulą w majonezie to kultowy produkt, znany od lat wielu polskim gospodyniom. Zobaczcie jak za pomocą kilku powszechnie dostępnych dodatków wyczarować z niej elegancką i smaczną party-przekąskę.
- dwa opakowania sałatki jarzynowej a’la domowa marki Dega
- chleb tostowy
- zielony groszek
- marchewka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ułóż kromki chleba tostowego na desce, wykrój z nich kółka (np. puszką po groszku), oderwij skórki, a wykrojone kółka z chleba dokładnie rozwałkuj. Następnie posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż do foremek na muffiny i zapiecz 5 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone koszyczki wyciągnij z formy i napełnij je sałatką jarzynową a’la domowa marki Dega. Udekoruj przekąski groszkiem, marchewką i świeżą natką.
Warzywne słoiczki z pastami Dega
Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom oraz wszystkim „sałatkożercom”. Do jej stworzenia można użyć dosłownie wszystkiego, co ma się w lodówce… ogranicza nas tylko wyobraźnia. Przygotujcie warzywa, ziarna, a zamiast majonezu czy keczupu spróbujecie, doskonale przyprawionych, gotowych past warzywnych marki Dega w wersji z czerwoną fasolą i buraczkami oraz dynią i pestkami dyni.
- pasta warzywna z z czerwoną fasolą i buraczkami marki Dega
- pasta warzywna z dynią i pestkami dyni marki Dega
- ugotowana ciecierzyca
- ugotowany i obrany bób
- ser feta w kostkach
- pokrojone pomidorki cherry
- sałata
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- sezam, oregano
Na dressing:
- oliwa, cytryna, sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Przygotuj słoiczki lub szklanki do napojów. W naczyniach układaj kolejno warstwami ciecierzycę, bób, sezam, pomidorki cherry, ziarna słonecznika, sałatę, a każdą warstwę przekładaj na przemiennie pastą warzywną z buraczkami i czerwoną fasolą i pastą warzywną z dynią i pestkami dyni. Na wierzchu ułóż sałatę i kostki sera feta, a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Do dekoracji oraz uzupełnienia smaku użyj pestek dyni i oregano.
Ceny i dostępność
Sałatka jarzynowa a’la domowa kosztuje 3,99 zł za opakowanie 280 g, a pasty warzywne 2,99 zł za opakowania po 100 g. Podobnie jak inne produkty marki Dega można je kupić w placówkach wielu sieci handlowych (w tym w dyskontach), a także w mniejszych, prywatnych sklepach na terenie całego kraju.
Producent: Dega
Więcej informacji na stronach: www.dega.pl, www.facebook.com/dega.sa/, www.instagram.com/dega_polska/, www.youtube.com/channel/UCHN0bECuSQ25zBemwH4loSw