Dega ma alternatywę dla klasycznych śledzi w oleju

Amatorom śledzi, którym znudził się typowe wydania tej popularnej ryby polecamy dwa produkty z oferty firmy Dega. Zaskakują one oryginalnymi dodatkami smakowymi. Producent ma też ciekawy pomysł na imprezową przekąskę z ich wykorzystaniem.

Pierwszą propozycją są filety śledziowe z papryczką jalapenio. Jest ona zaliczana do „papryk chili” i posiada ostry smak z lekko kwaskową nutą. Drugim, ciekawym produktem marki Dega są filety śledziowe z czosnkiem niedźwiedzim. Od zwykłego różni się przede wszystkim występowaniem, wyglądem (ma konwaliowe liście), ale też delikatniejszym aromatem. O jego coraz częstszym wykorzystywaniu w kuchni decyduje fakt, że posiada liczne korzystnych dla zdrowia właściwości. Oba warianty filetów serwować można na wiele sposobów. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem, sprawdzają się jako dodatek do sałatek, koreczków a nawet… szaszłyków, na które przepis podajemy poniżej.
Opakowania po 350 g kosztują ok. 6,00 zł.

Producent: Dega
Więcej informacji na stronie: www.dega.pl

Szaszłyki z filetami śledziowymi Dega

Składniki:

  • pudełko filetów śledziowych
    z papryczką jalapenio lub
    z czosnkiem niedźwiedzim
  • ogórek kiszony
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • pieczone ziemniaki
  • jabłko
  • natka pietruszki i oliwki
    (do dekoracji)

Wykonanie:
W pierwszej kolejności podpiecz ziemniaki, a następnie przekrój je na pół. W międzyczasie pokrój ogórki, papryczki oraz jabłko. Filety śledziowe podziel na mniejsze kawałki. Na wykałaczki do szaszłyków nadziej jabłko w plasterkach, ogórka, śledzia oraz ziemniaka. Druga wersja przekąski to: pomidor, śledzi, papryka (warzywa i owoce można mieszać według uznania). Szaszłyki posyp pokrojonymi oliwkami oraz pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *