Amatorom śledzi, którym znudził się typowe wydania tej popularnej ryby polecamy dwa produkty z oferty firmy Dega. Zaskakują one oryginalnymi dodatkami smakowymi. Producent ma też ciekawy pomysł na imprezową przekąskę z ich wykorzystaniem.
Pierwszą propozycją są filety śledziowe z papryczką jalapenio. Jest ona zaliczana do „papryk chili” i posiada ostry smak z lekko kwaskową nutą. Drugim, ciekawym produktem marki Dega są filety śledziowe z czosnkiem niedźwiedzim. Od zwykłego różni się przede wszystkim występowaniem, wyglądem (ma konwaliowe liście), ale też delikatniejszym aromatem. O jego coraz częstszym wykorzystywaniu w kuchni decyduje fakt, że posiada liczne korzystnych dla zdrowia właściwości. Oba warianty filetów serwować można na wiele sposobów. Świetnie smakują ze świeżym pieczywem, sprawdzają się jako dodatek do sałatek, koreczków a nawet… szaszłyków, na które przepis podajemy poniżej.
Opakowania po 350 g kosztują ok. 6,00 zł.
Producent: Dega
Więcej informacji na stronie: www.dega.pl
Szaszłyki z filetami śledziowymi Dega
Składniki:
- pudełko filetów śledziowych
z papryczką jalapenio lub
z czosnkiem niedźwiedzim - ogórek kiszony
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- pieczone ziemniaki
- jabłko
- natka pietruszki i oliwki
(do dekoracji)
Wykonanie:
W pierwszej kolejności podpiecz ziemniaki, a następnie przekrój je na pół. W międzyczasie pokrój ogórki, papryczki oraz jabłko. Filety śledziowe podziel na mniejsze kawałki. Na wykałaczki do szaszłyków nadziej jabłko w plasterkach, ogórka, śledzia oraz ziemniaka. Druga wersja przekąski to: pomidor, śledzi, papryka (warzywa i owoce można mieszać według uznania). Szaszłyki posyp pokrojonymi oliwkami oraz pietruszką.