Dżemy, które dbają o zdrowie

Pigwowiec, dereń i acerola – na owocach tych roślin bazują, debiutujące właśnie w sprzedaży smaki dżemów prozdrowotnych marki Łowicz. Powstały one z myślą o osobach, które starają się dbać o siebie każdego dnia dlatego zwracają uwagą na to, co jedzą i chętnie sięgają po produkty nie tylko smaczne, ale też zawierające składniki wspierające konkretne funkcje organizmu. Takie właściwości mają nowe dżemy. Wariant pigwowiec z acerolą wspomaga procesy antyoksydacyjne, ułatwiające walkę z wolnymi rodnikami, a dereń z acerolą – witalność. Oba stanowią też wartościowe źródło witaminy C. Podobnie jak trzy oferowane dotąd dżemy z tej linii (dzika róża, czarny bez oraz rokitnik) zawierają one tylko cukry naturalnie występujące w owocach. Sugerowana cena nowych wariantów wynosi ok. 7 zł za słoiczek 235 g.
Producent: Maspex/Agros Nova
Więcej informacji o produktach marki Łowicz na stronie www.mojlowicz.pl

Nie tylko do pieczywa
Dżemy 100% z owoców prozdrowotne sprawdzą się jako klasyczny dodatek do pieczywa, ale też deserów czy dań na słodko. Poniżej zamieszczamy pomysły na takie właśnie nietuzinkowe ich wykorzystanie.

Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz dereń z acerolą

Składniki (na 16 sztuk):

  • 2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz dereń z acerolą
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 małe, kwaśne jabłka
  • 1/4 łyżeczki sody

dodatkowo:

  • 6-8 łyżek dżemu Łowicz dereń z acerolą (po 2 na porcję)
  • łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Usmażone smarujemy dżemem i od razu podajemy.

Gruszki nadziewane dżemem Łowicz pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 nieduże gruszki
  • 4 łyżeczki dżemu Łowicz pigwowiec z acerolą
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *