12 potraw stole – to wigilijna tradycja, którą zna chyba każdy. W menu pojawiają się kapusta, grzyby, ryby a także makaron, w opcji zarówno no słono jak i na słodko. Przygotowując makaronowe specjały warto skorzystać z niezawodnych, tradycyjnych przepisów znanych naszym babciom.
Dań, które znajdują się w zwyczajowym, świątecznym menu, można wymienić wiele. To barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, kompot z suszu, kutia, makowiec czy piernik. Pozostałe pozycje na tej liście zależą od regionu i upodobań domowników. W całej Polsce ogromną popularnością cieszą się także świąteczne potrawy z makaronem. Jeśli stara kartka z rodzinnym przepisem na nie gdzieś się Wam zapodział albo nie pamiętacie szczegółów – gorąco polecamy poniższe przepisy.
Łazanki z kapustą i grzybami
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g makaronu Lubella Łazanki
- 400 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych podgrzybków
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
Makaron Lubella Łazanki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Suszone grzybki przełożyć do garnka wraz z dodatkiem listka laurowego oraz ziela, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut. W międzyczasie kapustę drobno posiekać, dodać do grzybków, wsypać suszoną włoszczyznę, zakryć i dusić 15 minut, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać ugotowane łazanki wraz z wodą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Makaron z makiem miodem i bakaliami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki
- 200 ml mleka
- 150 g mielonego maku
- 70 g skórki pomarańczowej
- 70 g migdałów w płatkach
- 50 g rodzynek
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 5 kropli aromatu migdałowego
Wykonanie:
Makaron Lubella Gniazda Wstążki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. W międzyczasie mleko wlać do rondelka, zagotować, wsypać mielony mak, rodzynki, aromat migdałowy i gotować do momentu, aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, dodać skórkę z cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno.